vrijdag 19 augustus 2011

Social Media?

Allereerst hoop ik voor mezelf dat het nu prachtig weer is, en ik niet alweer thuiszit met een driedubbele verkoudheid en honderden zakdoekjes. Maar goed, Social media. of eigenlijk: de stiekem helemaal niet zo sociale social media. Het woord sociaal zit erin, dus denkt iedereen die er vrolijk aan meedoet ook gelijk dat ze sociaal aan het doen zijn. Sociaal wordt over het algemeen als 'goed' gezien, dus denken ze ook nog dat iets goed doen. Helaas mensen. Jullie hebben het mis, en ik zal jullie eens vertellen waarom.Social media mag dan klinken alsof het goed is voor je social life, maar (er is altijd een maar) ik weet niet hoe je social life er voordeel mee doet als je bij iemand op visite bent en ondertussen de hele tijd twittert. Vooral niet als  je dingen twittert in de trant van 'zucht moet met mijn vriendin mee naar haar ouders #geenzin, Ik lust geen pruimentaart, dat zou ze haar ouders toch verteld moeten hebben #ugh, Dat kleedje aan de wand BOEIT ME NIET, Hoe lang duurt deze kwelling nog #help. En als vriendinlief dan beleefd vraagt of je je even bij het gesprek wilt houden, zeg je 'jaahaaaa'. Lekker sociaal.

Of mensen die voortdurend op hun smartphones kijken, twitteren, facebooken etc. Als je in een stad loopt hoef je maar om je heen te kijken en je ziet al die mensen 'sociaal doen' op het web, terwijl ze de in de 'echte wereld' helemaal niet zo sociaal zijn, omdat ze voortdurend op hun telefoon, laptop of iPad zitten, en de mensen om zich heen geen blik waardig keuren. Hoezo sociaal?

Dan heb je nog de koppeltjes die allebei op het internet zitten en elkaar voortdurend smsen, maar in real life amper iets tegen elkaar zeggen. Of wat dacht je van de reclame, waarin die jongen op de bank zit en zijn moeder belt om te melden dat de pizzabezorger er is en 'of ze even open wil doen'. Waar zijn we mee bezig mensen?

Tuurlijk ben je aan de ene kant sociaal bezig op het web, maar sorry hoor, de echte wereld gaat toch echt voor. Daarnaast heeft een 'hoe-gaat-het?-met-mij-gaat-het-goed!-tweet' veel minder effect op iemand dan een goed gesprek in real life. Dus mensen, sluit je computer af en ga eens lekker socializen met de mensen om je heen!


Wat vind jij, is Nederland socialer geworden door de komst van social media?13 opmerkingen:

 1. Er is één voordeel van social media en daar had ik toevallig eergisteren profijt van! Voor zover MSN social media is, maar het had ook via Hyves, Facebook of Twitter gekund...

  De zon scheen, ik was online omdat ik nog even iets af wilde schrijven zodat ik daarna zonder schuldgevoel in de zon kon gaan lezen, twee vrienden van me waren ook online. Ik dacht: "wij alle 3 online met dit weer, dat is niet logisch". En zo zaten we een klein halfuurtje later alle 3 om dezelfde tafel in de zon (oké, 5 minuten erna in de schaduw, want de zon zorgde ervoor dat je amper iets kon zien)!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap wel wat je zegt, maar het gaat voor mij niet echt op. Ik weet hoe irritant ik het vind als iemand in mijn gezelschap alleen maar oog heeft voor zijn telefoon, dus doe ik dat bewust niet. Alleen als ik even naar de wc ga, of zo, haha. Maar ik blijf er zo veel mogelijk af als ik in gezelschap ben, wel zo gezellig! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die social media is alleen maar handig voor mensen ver weg of als je tussendoor eens wat moet zeggen. Hier gebruiken we alleen maar facebook en het valt bij de meeste gevallen nog mee hoe ze het gebruiken. (:

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nederland is zeker niet socialer geworden, maar het is soms wel makkelijker als je vrienden wat verder zitten waardoor je ze niet vaak kan zien.
  Ik vind het persoonlijk ook makkelijk met borduur mensen, je leerd ze zo kennen, en kan tips vragen.

  Maar het echte sociale is elkaar zien, spreken gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik snap je punt en ik zie idd ook om me heen dat er meer met de telefoon in de hand wordt gelopen dan zonder. en misschien ben ik wel zelf schuldig daaraan, maar je moet wel weten waar je grenzen zijn. zoals ik eerder vertelde ik weet wanneer ik wel en niet kan twitteren. als op bezoek ben doe ik dat niet, in de bus/trein weer wel. + door 'sociaal media' heb ik heel veel mensen terug gevonden die ik jaren lang niet meer heb gesproken en nu weer hele goede vrienden mee ben. Of bv mijn familie in frankrijk die ik niet dagelijks live zie. Social media heeft nadelen maar ook, vind ik, veel voordelen, zolang je maar de grenzen en je eigen grenzen trekt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik de social media alleen omdat de mensen waar ik contact mee houd niet altijd om de hoek wonen. You know!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben het met je eens, social media heeft zijn voordelen maar zeker ook heel veel nadelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, dit is alleen de negatieve kant van social media. De positieve kant is dat je heel veel mensen kan bereiken (twitter) en dan ook nog heel snel.

  Maar ik erger me inderdaad ook aan mensen die ALTIJD met die smartphone in hun handen zitten (maar dat is ook met smsen, dus niet alleen internet op mobiel) en dat vind ik zó ontzettend asociaal. Eén keer een smsje naar iemand sturen tijdens een gesprek oké, dat kan ik door de vingers zien, maar niet de hele tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zeg altijd maar zo alles met mate

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het ook allemaal wat onhandig, ik vind het veel fijner om écht face-to-face te praten. Maar het is inderdaad wel handig als je vrienden verder weg hebt wonen, die spreek je niet zo snel face-to-face en zo houd je wel contact. Maar ehm, ik heb amper social media dus dat schiet nog niet op :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk wel dat mensen meer contact met andere mensen krijgen via twitter en facebook. Vrienden van vrienden bijvoorbeeld of gewoon mensen die leuk zijn om te volgen. Ik heb in ieder geval wel al heel veel leuke mensen via twitter leren kennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ergens ben ik het met je eens hoor, maar zoals jij het hier neer zet is het wel heel plat en zwart wit.

  Ik ben zelf heel erg into social media en natuurlijk heeft social media ook nadelen maar met social media breid je juist ook je vrienden kringen uit! Je komt in contact met mensen die je anders nooit zou spreken.. En even serieus.. als jij naast iemand in de trein zit naast iemand zonder iPod/telefoon/iPad etc. ga je er dan zomaar mee praten?

  In de trein zit ik meestal te lezen en ik heb nog (bijna!) nooit meegemaakt dat iemand dan zomaar een gesprek met me aanknoopt.

  Social media is nou eenmaal erg hip and happening, de toekomst, en ik kan me voorstellen dat het irritant is als elke poep en scheet wordt getweet, en het ongezellig kan zijn.. maar je hebt ook functioneel tweetten. Zo heb ik dankzij de kracht van Twitter een super toffe stage plek gevonden vorig jaar. :-)

  Social Media kán heel erg onsociaal zijn, het is maar net hoe je het inzet!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Danielle - Dit stuk is natuurlijk ook overdreven en geschreven met een knipoog ;)

  BeantwoordenVerwijderen