zaterdag 13 augustus 2011

Het fijne leven zonder een smartphone.

Dagelijks zie ik ze. Overal om me heen. Jij ook, nog erger misschien ben jij wel één van hen. Ik heb het hier over de smartphoneverslaafden. Zelf heb ik geen smartphone, ik heb een al drie jaar hetzelfde mobieltje. Een rode Sony Ericsson, die behalve kan bellen en smsen ook nog de leuke (maar eigenlijk onnodige) functies heeft dat ik er foto's mee kan maken, spelletjes op kan spelen en muziek mee kan luisteren.

Als je geen smartphone hebt, hoor je er tegenwoordig bijna niet meer bij. Wat, geen internet op je mobiel? Hoe kun jij leven? En om maar eens een vooroordeel de wereld uit te helpen, zal ik jullie eens vertellen hoe fijn het is om smartphoneloos te zijn.


Kosten - Allereerst scheelt het natuurlijk heel erg in de kosten. Ik heb een prepaidkaart van Kruidvat en betaal 5 cent per sms. Je kunt 12 euro per keer opwaarderen (of meer, voor wie daar zin in heeft) en daar doe ik ongeveer drie maanden mee.

Verplichtingen - Alle verplichtingen die je hebt als smartphonehouder, daar heb ik lekker geen last van. Ik hoef niet elk klein dingetje te tweeten (ik ben nu hier en hier, en eet dit en dit #feest) Dat soort tweets beschouw ik meer als een soort 'oh, ik heb een smartphone, laat ik zorgen dat iedereen weet dat ik hier internet heb en in een chic restaurant een of andere duur onuitspreekbaar gerecht aan het eten ben'. Dagelijks zie ik heel erg veel van die tweets voorbij komen. Ik twitter alleen maar als ik op de computer zit, en ja dat is best vaak. Maar als ik een smartphone zou hebben zou dat zeg maar nog vele malen vaker zijn, want ik zou altijd en overal jullie kunnen vertellen hoe leuk, of hoe niet leuk iets is. (en geeft toe, daar zitten jullie ook niet op te wachten)

Geen excuus - Je hebt internet op je mobiel en als leuke extra (of was het andersom?) kun je er ook nog mee bellen, je bent dus eigenlijk nooit meer onbereikbaar. Klinkt misschien als een voordeel, maar is het soms ook niet. Want heb je dat ene belangrijke mailtje niet op tijd gelezen is het 'je hebt toch internet op je telefoon'. Nu kunnen jullie wel beweren dat als je écht onbereikbaar wilt zijn je je mobiel uit kunt zetten. Maar geef toe. Dat doe je niet. Als smartphonebezitter weet je wel beter.

Verslavend - Het is extreem verslavend. Zo zie ik vaak onder de saaie wiskunde- of welke andere les dan ook,  mensen naar elkaar twitteren, hyven en facebooken. En na de tijd maar zeuren dat ze 'niet voldoende uitleg' gekregen hebben. Juist ja. Dat dacht ik dus even niet. Als ze thuiskomen: eerst even alle social networks checken, voor ze ergens na toe gaan, tijdens de rit dat ze ergens naar toe gaan, als ze ergens aankomen en als ze weer weggaan. Eerst even checken of er niet iets 'belangrijks' gemist wordt.


Betweters - Smartphonebezitters weten ook altijd alles beter (en anders de autocorrect wel, check www.smartphowned.com) want ze hebben altijd toegang tot websites zoals wikipedia. Maar stel je voor, je bent een gesprek met iemand aan het houden over piano's. Toevallig weet jij heel veel van piano's af, en vertel je over leuke houtsoorten en pianostemmers blablabla. En dan komt zo'n akelig smartphonepersoon en zegt 'Ja, je hebt helemaal gelijk, maar hier op mijn telefoon staat het net iets beter uitgelegd, en wist je trouwens dat piano's al sinds dan en dan bestaan, en kijk er is ook nog een wikipediapagina over de viltstrook van een piano. Interessant zeg!' voor je het weet is het hele gesprek overgenomen door de smartphone, en heeft jou gesprekspartner daar alleen nog maar oog voor. Leuk...

Ik heb geen smartphone, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik er niet één wil. Dus wil iemand me ervan overtuigen dat ik ongelijk heb, stuur me dan een iPhone of Blackberry toe, misschien zie ik alles dan opeens wel heel anders... ;)

Heb jij een smartphone?

foto's via weheartit 

16 opmerkingen:

 1. Jaaaa, heerlijk blogje voor onze smartphoneloze mensen! Ik heb er namelijk geen, ik heb zelfs een hopeloos ouderwets mobieltje, maar ik hoef ook niet per se een smartphone. Wat ik trouwens ook stom vind, maar dat is niet per se met mensen met een smartphone, is dat mensen ALTIJD EN OVERAL met hun telefoon bezig zijn en dat vind ik zó onbeleefd! Een keer een smsje sturen tijdens een gesprek oké, maar niet de hele tijd.

  Voor zover mijn gezeik :P

  BeantwoordenVerwijderen
 2. yay +1

  die van mij kan wel op internet maar vraag me niet hoe of wat :P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb wel een smartphone en ja ik twitter ook en ik facebook ook op mijn telefoon. Gelukkig heb ik wel het fatsoen om te weten wanneer ik dat kan doen. ik ga niet als ik met mensen zit die ik ken op mijn telefoon kijken, ook niet tijdens een gesprek. ik vind het heerlijk om een smartphone te hebben als ik bv 1 uur in de trein moet naar school. Maar zelf vind het ik het ook irritant als mensen constant op hun tel zitten te kijken om te kijken of ze wel een berichtje hebben enz. Ik ben deels met je eens, maar toch vind ik het bereikbaarheid ook fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een nieuwerwetse telefoon mét touch screen, zonder andere-smarthphone-mogelijkheden, zonder internet (ja, 75ct per 15min, doeiiii Vodafone...) :D

  Smartphone bezitters moeten eens nadenken zoals niet-smartphone bezitters. Dat zou al een hoop schelen! Vooral als ik zeg dat ik ze aso vind en ze mij gelijk geven, maar wel gewoon doorgaan... Joehoe, aarde aan jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nope, ik heb een samsung star 2, waar wel internet op zit. Maar ik gebruik het zelf bijna nooit, want het is een prepaid mobiel en anders ben ik bijna al mijn beltegoed aan internet kwijt :')

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook een sony ericsson, maar dan een zonder fotomogelijkheid en muziek enzo, dus een nog simpelere versie dan de jouwe. Ik hoef ook geen Smartphone, ik internet wel op mijn laptop, ik ben het met je eens! En bereikbaar zijn, dat wil ik wel, ik heb mijn mobieltje bijna altijd bij me, terwijl een vriendin van me die heel vaak niet bij zich heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een smartphone met internet, maar vind het vooral heel handig, heb al wel een aantal momenten meegemaakt dat ik dacht: wat als ik nu geen internet op mijn telefoon had gehad? Dan was dit echt veel lastiger opgelost. Zoals toen ik eens vast zat in Tilburg omdat er een bommelding was op het station. De politie zei dat het nog wel ongeveer 5 uur (!!) zou gaan duren voordat we weer met de trein vanaf centraal mochten. Toen heb ik dus een tweet de wereld ingestuurd of iemand wist of het andere station in Tilburg nog wel in werking was of wanneer centraal weer open was. Ik kreeg heel veel behulpzame tips binnen, en op het moment dat we naar het andere station wilde gaan lopen, kreeg ik een tweet dat centraal weer werkzaam was en kon ik gewoon weer daar met de trein! Als dit niet was gebeurd had het me nog veel langer gekost om thuis te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb er geen, ik heb niet eens meer een mobiel met camera en eigenlijk bevalt me dat heel goed. Eerst was het ff 'damn' maar nu ben ik er echt blij mee. Zolang een gsm kan bellen en sms'en is het goed voor mij. Ik heb trouwens een ipod, dus als ik die meeneem kan ik op internet, maar dat doe ik maar heel soms. :) Die smartphones zijn eigenlijk nergens voor nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goede blogspot! Ik ben het met je eens, dat er ook nadelen aan smartphones kleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha ik ben het hier echt bijna overal niet mee eens :P Ik snap wel op welke mensen je doelt, en ik ben er (gedeeltelijk) zo een: ik ben ook vastgeplakt aan mijn smarthpone/twitter/facebook. Maar ik vind het gewoon heel erg leuk. En ik vind het niet erg dat het geld kost. En ik vind het heel handig en weet misschien ook wel 'alles beter' omdat ik alles op kan zoeken hehe. Ik zit ook heel veel aan m'n mobieltje te pielen, maar als ik met vrienden ben ofzo, doe ik hem wel weg :)
  Maar verder vind ik het allemaal een geweldige uitvinding :D

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha ik heb even hardop gelachen. :p
  Ik heb een smartphone en zoals jij al aangaf; ik kan niet meer zonder.
  Ik Facebook als ik niets te doen heb, bijv. in de bus of als ik ergens moet wachten maar als ik met vrienden/andere mensen ben dan zit mijn telefoon in mijn tas. Ik Twitter niet op mijn telefoon omdat die applicatie het niet doet (anders Twitterde ik wel haha)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jup, smartphone! Jup, internet gebruiker, jup. Twitteraar.
  En als ik me verveel op het werk stuur ik loze twitterberichten de wereld in (maar dat doe ik ook thuis achter de pc).
  Aan Hyves en Facebook and such doe ik niet. E-mail lees ik wel, maar beantwoord ik niet want een gewoon toetsenbord typt voor dit soort dingen toch altijd fijner dan een touchscreen.

  En hoewel ik gelukkig niet aan betweterig gedoe doen, raak ik wel in paniek als internet het opeens niet doet. Verslaafd much?
  Al ben ik volgens mij meer verslaafd aan het fenomeen internet dan aan de functies van de smartphone.

  Oh! En weetje wat ik het fijnste vind van internet op de telefoon? Googlemaps kunnen gebruiken als je ergens bent of rijd waar je de weg niet kent. Hallo ideale navigatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb een smartphone en als ik ergens sociaal bezig ben, dan pak ik dan ding er eigenlijk nooit bij. Alleen inderdaad om soms even wat op te zoeken als er een discussie gaande is en we komen er niet uit haha.
  Ik gebruik mijn telefoon vaak sochtends en savonds in bed. Ik lees de krant, alle nieuws apps, blogs, speel spelletjes. Ook in de trein is dat erg handig.
  Verder raak ik nooit de weg kwijt, ik heb een kaart van nederland en die kan mij nooit laten verdwalen. WhatsApp zorgt dat ik gemakkelijk berichten kan sturen, je kan ook een groep toevoegen en dan met dat groepje informatie delen oid.
  Boeken lezen, aanbiedingen bekijken. Het Lowlands programma en plattegrond op je telefoon!
  Ik hou van gadgets, ik wil niet achter lopen op dat gebied. Ik koop liever wat minder kleding/ make up. Ik doe het niet om stoer te doen of om er mee op te scheppen. Ik vind het gewoon leuk om te hebben en een beetje up-to-date te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb ook geen smartphone en WIL er ook geen omdat ik dan net als alle mensen wordt. Ik wil geen smartphoneverslaving en ik weet zeker dat ik mezelf niet in de hand kan houden als ik eenmaal een smartphone heb. Ik vind internetten veel te leuk XD

  Dus ik heb nu een sim-only abbo van €7 in de maand en een samsung star qwerty (die ik eigenlijk al best luxe vind) omdat mijn Motorola Razr het laatst na 5 jaar ineens niet meer deed. Ik hoop ook nog een lange tijd met dit abonnement en telefoon te doen. Kan prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mensen zijn altijd verbaasd dat mijn mobieltje open kan klappen en dat die bijna altijd leeg is omdat ik te lui ben om hem op te laden. Hij heeft geen games, geen internet, geen ruimte voor notities, geen plek voor liedjes, maar je kunt er wel foto's mee maken, en sms'en, en bellen. Dacht ik. Ik heb alleen geen idee hoe. Nee, ik heb dus geen smartphone. Maar ik zou er wel eentje willen. :S

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heb ik een smartphone.. nee ik heb een iPhone 4, die staat er wat mij betreft nog een beetje boven. Ja, het apparaatje werkt enorm verslavend, maar als ik er echt genoeg van heb dan weet ik de uitknop zo te vinden!

  BeantwoordenVerwijderen