zondag 28 oktober 2012

Over schaapjes en slapenLaatst lag ik in bed en probeerde wanhopig in slaap te vallen, dus besloot ik dat te doen wat iedereen in dat geval altijd aanraadt namelijk schaapjes tellen. Maar zoals gewoonlijk dwaalden mijn gedachten al vlug af en begon ik me af te vragen wat schapen en slapen nou precies met elkaar te maken hebben, behalve het feit dat de woorden op elkaar lijken.

Ik bedoel, zou het bijvoorbeeld ook werken om koeien te gaan tellen, of giraffes of dinosauriërs? Waarom kozen ze voor schapen? Ik kan slaapverwekkendere dieren bedenken zoals luiaards, al springen die natuurlijk niet over hekken, maar goed hoe vaak zie je schapen over hekken springen, dan zijn paarden toch weer een veel beter idee.

Dus terwijl ik daar lag probeerde ik andere dieren over hekken te laten springen maar kwam uiteindelijk toch weer terug bij schapen. Ik denk dat ik iets heel erg fout doe want schaapjes tellen werpt veel te veel problemen op bij mij om bij in slaap te vallen. Want stel nou dat een schaap niet springt? Of dat de rij met schapen ophoudt, dan zouden schapen in een cirkel moeten lopen. Maar serieus als ik een schaap was zou ik echt niet inzien waarom ik in de rij moet blijven lopen of mezelf naar een hek moet toeslepen om daar -tegen mijn natuur in- overheen te springen. Dus toen besloot ik dat een soort draaischijf met hekken eromheen en een hekje erop het beste idee was om schapen daadwerkelijk over een hek te laten springen. Maar dat vond ik toch ook weer een beetje zielig voor die beestjes.

Ik besloot dat het beste wat ik nu kon gaan doen in ieder geval niet schaapjes tellen was dus toen besloot ik een slaapliedje voor mezelf te zingen in mijn hoofd. En raad eens wie er toen weer om het hoekje kwam kijken? Een van die vervelende schapen van daarnet. Waarom oh waarom gaat het liedje ' slaap kindje slaap, daarbuiten loopt een schaap, een schaap met witte voetjes, die drink zijn melk zo zoetjes, slaap kindje slaap, daarbuiten loopt een schaap' ik bedoel, wat heeft dat schaap er mee te maken? Zo slaapverwekkend zijn schapen toch ook weer niet?

En zo lag ik tot vijf uur 's ochtends in mijn bed na te denken over de relatie tussen schapen en slapen, maar helaas heb ik het niet kunnen vinden. En toen ik de schapen liet voor wat ze waren viel ik dan toch ein-de-lijk in schaap... Eeuh slaap.

7 opmerkingen:

 1. Hahaha geweldig artikel! Ik heb hier ook een poosje over nagedacht. En uiteindelijk val je altijd te laat in slaap! Vaak als ik niet kan slapen baal ik altijd dat ik in die tijd ook nog andere dingen kan doen. Meestal als ik aan m'n huiswerk zit ('s avonds) dan moet ik enorm gapen en als ik dan maar opgeef en naar bed ga, dan duurt het vervolgens nog anderhalf uur voordat ik slaap. Ongelofelijk.

  Maarja, blijkt maar weer dat huiswerk gewoon dodelijk saai is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ik herken het ;) Bij mij willen de schaapjes trouwens nooit springen, ze houden altijd gewoon op, waardoor ik niet kan slapen, omdat ik toch blijf probeer ze te laten springen (ik verzin het, dus waarom springen jullie dan niet?!? grrr, zucht, grrr)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hahahaha,

  heel leuk geschreven, Ariska,

  oma.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien omdat een wollig schaapje op een wolk lijkt waarmee je naar dromenland kan zweven?

  Nee het maakt niet uit wat je telt, zo lang je maar niet over iets anders piekert want dat is de boosdoener om niet te kunnen slapen. Wat voor mij uitstekend werkt is mijn ademhaling tellen.
  Ik adem in en in beeld me een cijfer 1 voor in gedachten. Bij het uitademen zie ik een 2.
  Dan terug een 1, erna weer een 2, enzoverder. De ademhaling wordt rustiger en langzamer en je valt in slaap...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien is het wel wetenschappelijk bewezen dat schapen de beste springdieren zijn én je er goed in slaap door valt....al vind ik springende giraffes toch leuker :P

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik werd net als jij nieuwsgierig door het lezen van deze blog naar schaapjes tellen en toen vond ik dit: http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/9736
  Het was nog erger geweest als je ook nog over schapen had gedroomd :P

  BeantwoordenVerwijderen