zondag 8 juli 2012

Wachtwoorden en vervelende websites

Als aankomend student werd ik gevraagd om mijn pasfoto te uploaden op Nestor een website van de RuG. Ik dacht 'dat doen we even'. Maar dat viel in de realiteit zwaar tegen. Allereerst wilde ik geen formele pasfoto opsturen waarop niemand ooit lacht, iedereen flaporen heeft en de belichting meestal erg onflatterend  is. Dus begon ik scrollen in mijn bestanden. Nou heb ik als fotografieliefhebber nogal wat bestanden, dus dat duurde even.

Na een tijdje kwam ik erachter dat ik geen leuke, recente én voor deze situatie bruikbare foto van mezelf had. Dat betekende dat er een nieuwe gemaakt moest worden. Dus haartjes goed, beetje mascara op en mijn zusje lief aangekeken en uiteindelijk de goede foto gemaakt om op te sturen (ondanks dat mijn pony wel nogal scheef loopt, terwijl hij in werkelijkheid recht is)

Toen kwam het verschrikkelijke gedeelte. Ik moest namelijk inloggen op Nestor. Een hele tijd terug had ik een wachtwoord gekregen en daarna mijn wachtwoord veranderd. En ergens opgeschreven. Maar, waar? Een uur en duizend wachtwoorden later begon ik lichtelijk in paniek te raken. Ik had geen 'uw wachtwoord is veranderd in 1234onzinlalal123' mailtje gekregen dus mijn wachtwoord was niet echt te achterhalen. Ik had echt alle mogelijke combinaties al geprobeerd en NIETS werkte.

Ten einde raad zag ik al voor me hoe ik die mensen moest bellen en hoe komisch dat gesprek zou moeten zijn:

"Hallo, met de RUG"
"Hoi, met Ariska"
"Hoi, wat kan ik voor je doen?"
"Nou, ik ben mijn wachtwoord voor Nestor kwijt"
"Oh, heb je al geprobeerd om met behulp van de 'secret questions' je wachtwoord te achterhalen?"
"Ja."
"Niet gelukt?"
"Nee, want als ik nog nooit eerder mijn 'secret question' gebruikt."
"Daarvoor moet je eerst even inloggen en er een bedenken."
"Ja, maar ik heb mijn wachtwoord dus niet."
"Oh"

"Dus wat adviseert u me om te doen?"
"Mag ik  je studentnummer?"
"Ja hoor dat is S#######"
"Ik zie dat je hier nog niet eens op school zit."
"Nee, klopt."
"En dan nu al je wachtwoord kwijt?"
"Wrijf het er lekker in."

" Je wachtwoord is ......"
"Oké bedankt."
"Tot ziens."
"Wacht even."
"Ja?"
"U praat hier met niemand over hè? Dit blijft tussen ons, toch? Ik wil niet bekend staan als de meest chaotische student, want dat BEN ik niet."
"*onderdrukt gelach* prima, tot ziens"
"Tot ziens"

GELUKKIG gebeurde dit niet, want  GELUKKIG  kwam ik er net op tijd achter dat Nestor net zo vervelend en pietje precies is als cupweb, een speciale website van mijn oude school. Je moet namelijk na je wachtwoord niet op enter drukken maar op 'Log in' klikken want anders pakt de site je wachtwoord niet. Hmppf.

Als er nu geen ICT-nerd is die een melding krijgt als mensen vaak een verkeerd wachtwoord invoeren dan kom ik er geloof ik redelijk ongeschonden van af. Dan hoeft niemand dit te weten. Want jullie houden je mond, toch?

8 opmerkingen:

 1. Hahaha! Je schrijft zo leuk!
  Die sites zijn echt irritant, moeten ze echt wat aan veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch een leuke foto?
  Het is nu wel niet voor school, maar ik heb net hetzelfde probleem. Vorige week heb ik een brief gekregen voor een nieuwe identiteitskaart. Ik heb me hier al rot zitten zoeken naar een deftige foto. Waarschijnlijk zal ik mezelf eens voor een projectiescherm zetten met het fototoestel op statief en op remote voor me...

  Voor paswoorden heb ik er niet echt zo'n veel. Meer zo'n paswoord of 4-5 waar ik tussen wissel. Dus meestal vind ik het wel vrij vlot. =)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lol, leuk geschreven weer!
  Mijn mailbox staat echt vol met u-bent-uw-wachtwoord-wéér-vergeten-mailtjes. En ik ben dan serieus in staat om niet het meest recente mailtje te openen, duizend keer het verkeerde ww in te vullen tot de boel vastloopt, en dan boos worden....
  En net als iedereen heb ik een hele stapel wachtwoorden. Kijk die van mn inlogpagina van H&M vergeet ik nooit en die van ING ook niet (beide eerste levensbehoeften) maar inloggegevens voor verzekeringen, werk of wat dan ook....DRAMA...

  xxx chris

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Best stom dat ze dat er niet bijgezet hebben of zo :P

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je foto is superleuk! Ik had inderdaad een pasfoto naar mijn universiteit opgestuurd en daar heb ik spijt van gehad :P
  Gelukkig heb je je wachtwoord weer teruggevonden, ik heb er ook iets van drieduizend en ik moet elke keer alle mogelijkheden uitproberen, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke foto! En een bekend verhaal, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh goody, dat moet ik ook nog doen. En volgens mij heb ik mijn RuG wachtwoord ook niet meer. Dat wordt nog wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelukkig weet ik de mijne nog, en mijn laptop heeft hem nu onthouden. Ik moest ook een foto uploaden, maar volgens mij kan ik die altijd nog veranderen, en voor mijn studentenkaart moesten we gewoon een foto op een kaart plakken die zij dan zouden verwerken.

  BeantwoordenVerwijderen