maandag 4 juni 2012

Examens, onderwijsprijs en mijn nieuwe kamer
Zo, na een hele lange stilte ga ik hier weer eens wat leuks neerzetten. Het was namelijk zo stil omdat ik examens had. Acht examens heb ik gemaakt, waarvan sommigen heel erg meevielen en anderen juist weer tegenvielen. Maar ik heb het gehad én ik leef nog. Mijn concentratie was soms wel ver te zoeken. Zo heb ik me heel erg vermaakt met het ontcijferen van de lichaamstaal van de surveillanten tijdens de examens. Het feit dat sommige van hen geen schoenen droegen vond ik erg grappig en als ze thee en koffie kwamen brengen met een blik van medelijden in hun ogen was mijn concentratie, als ik die al had, ook zo weer weg.

De examens zelf bezorgden mij soms ook een glimlach. Zo had ik in het in de bus met een klasgenoot er nog over gehad dat onze economieleraar had gezegd dat relatieve kostenvoordelen nog nooit op het examen waren geweest. Wij hadden zelfs al een paar argumenten bedacht waarom dat niet zo was, en waarom het waarschijnlijk nooit op het examen zou komen. En raad eens waar opgave twee van het examen over ging? Juist! Relatieve kostenvoordelen.

Naast een glimlach heeft het examen me heel veel stress bezorgd. Ik lette continu op de klok of ik nog wel op schema liep en of ik niet in tijdnood zou komen. (Dat is gelukkig nooit gebeurd!) En naast stress kwam ik elke dag doodmoe en met rugpijn thuis omdat die stoeltjes zo verrot zaten. Maar zoals ik al zei, ik leef nog, ik ben waarschijnlijk wel geslaagd (en anders wel met een herexamen) en dan verlaat ik de middelbare school voorgoed! 

Ondertussen, in de tweede week van de examens, kwam na mijn examen Engels de teamleider op mij af. Hij vroeg of ik even mee wilde komen. Me afvragend wat ik verkeerd had gedaan liep ik met hem mee. Wat bleek? Ik heb de KNAW onderwijsprijs gewonnen met mijn PWS. Een studiebeurs van €1500 euro! 

De KNAW schrijft over mijn profielwerkstuk:

Ariska Bonnema neemt de lezer mee in haar filosofische ontdekkingsreis naar het bestaan van de vrije wil, determinisme en verantwoordelijkheid voor eigen gedrag. Vanuit verschillende theoretische invalshoeken onderzoekt zij de (on)mogelijkheden van enerzijds de ervaren vrije wil en anderzijds de objectief aantoonbare vrije wil. Met de antwoorden op haar vragen aan bekende en onbekende filosofen durft zij haar eigen conclusie te trekken dat over honderd jaar de vrije wil nog steeds als filosofisch concept bestaat. Een intrigerend en zeer origineel uitgevoerd werkstuk waar niet alleen antwoorden worden gegeven maar vooral vragen worden gesteld, ook aan de lezer.


Iets waar ik dus wel een klein beetje trots op kan zijn! :)

Verder ben ik ook nog in Groningen geweest om mijn nieuwe kamer te bekijken. Vanaf augustus ga ik huren, en ik denk dat ik vanaf de KEIweek er echt in ga wonen. Het wordt nog een verschrikkelijk leuke verhuizing want we wonen op de derde verdieping, moeten zes trappen op en hebben geen lift. 

Dat was weer een kleine update. Voor mij begint nu een hele lange vakantie dus ik denk dat ik het bloggen snel weer zal hervatten als 'vroeger'. Maar eerst ga ik nog even genieten van het feit dat ik gewonnen heb, de examens voorbij zijn en dat ik nu zeeën van tijd heb waarin ik zelf kan uitmaken wat ik doe en niet.

Tot gauw!

19 opmerkingen:

 1. gefeliciteerd met het winnen met je PWS! Gaaf zeg! :D En welkom terug! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw dat is echt heel goed, wat gaaf zeg :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij mag je wel wat meer dan 'een klein beetje' trots zijn. Goed man! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed zeg! Lekker vakantie vieren nu en ondertussen wat spullen voor je kamer uitzoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw wat goed dat je die prijs gewonnen hebt! Echt ontzettend gaaf! En de KEIweek is echt supergaaf! Geniet van je welverdiende vakantie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben erg benieuwd naar je kamer! En ik had je al met alles gefeliciteerd waarmee ik je feliciteren kan, haha! Je bent vast en zeker geslaagd, kan ook niet anders .. leerlinge met de KNAW op zak moet gewoon zijn geslaagd!

  Ennee, snel naar Groningen komen! :P

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is gaaf, wat leuk dat je die prijs gewonnen hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Slechts een klein beetje trots? HEEL ERG trots! ;D

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je wil toch niet serieus beweren dat je maar 'een klein beetje trots' bent he.. want dat is toch GEWELDIG! Je mag het van de daken schreeuwen, het artikel tegen de neus van iedereen die je tegenkomt aandrukken, heel hard lachen en zo nog wel een hele rits! Gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo?! Klein beetje trots? Dat is best heel erg gaaf, dat je dat gewonnen hebt. Ik zag dat je hem kan lezen via de website van de KNAW, dus dat ga ik maar even doen. Ben wel nieuwsgierig geworden na hun verkooppraatje!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ariska,

  zoals je al weet, ben ik beretrots op je!
  Toen je naar huis belde om te vertellen dat je die prijs had gewonnen, dansten je moeder, zusje en ik juichend in het rond. :-)

  De prijsuitreiking zal ongetwijfeld ook een feestje zijn,


  liefs van je supertrotse oma

  xxx.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ooh echt zo gaaf. SUPERGEFELICITEERD! Jij slaagt wel hoor. Geniet maar lekker van de vrije tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel erg gefeliciteerd met die prijs. Echt geweldig! Je werkstuk klinkt inderdaad erg interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wauw, wat een prestatie! Dat heb je dubbel en dwars verdiend. Gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oe gefeliciteerd met je beurs! En ook leuk dat je in Groningen komt studeren, dan kun je alles een beetje in de gaten blijven houden voor mij, wanneer ik daar vertrek na volgend jaar ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ten eerste gefeliciteerd! Dat maar je heel trots op zijn!
  Verder alvast succes met de uitslag, maar volgens mij gaat dat wel goed komen zoals je zei. Ik krijg donderdag ook de uitslag en begin nu toch wel erg zenuwachtig te worden [a] haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wacht... ben ik een van die onbekende filosofen? Want dan vind ik dat wel een goede nieuwe titel voor mezelf. Nicole, de onbekende filosoof.

  BeantwoordenVerwijderen