dinsdag 8 mei 2012

AnaloogIk hou van Koninginnedag. Deze prachtige Pentax ME met 50mm lens was maar vijf euro! Hij werkt nog goed en ik ben al druk bezig  met het nemen van analoge foto's. Het is wel even wennen omdat je natuurlijk niet direct het resultaat kunt zien en je dus geen idee hebt hoe de instellingen die je gebruikt gaan uitpakken. Het is op dit moment voor mij dus nogal een kwestie van gokken omdat ik dit nog nooit gedaan heb.

Een analoge camera laat je realiseren dat fotografie vroeger echt een stuk moeilijker en ingewikkeleder was dan dat het nu is. Fotografen moesten gelijk de goede instellingen gebruiken, ze konden niet gelijk zien of hun foto gelukt was en de eerste zoen na het uitspreken van het jawoord kun je maar één keer vastleggen, gebruik je dan net de verkeerde instellingen dan heb je pech. Mensen moesten vroeger écht verstand hebben van fotografie om er iets van te maken, terwijl dit nu met alle high-tech snufjes en automatische functies niet meer nodig is.  

Tegelijkertijd realiseer je je ook gelijk hoe makkelijk het nu allemaal gaat, je kunt het resultaat gelijk zien, de foto wissen als hij mislukt is en tig foto's achter elkaar maken zonder dat er een rolletje volraakt. Toch geeft het fotograferen met zo'n oude analoge camera wel een geweldig gevoel. Je waant je een beetje in het verleden. Maar als ik moest kiezen ging ik toch voor mijn digitale spiegelreflexcamera. Wij zijn namelijk beste vrienden en daar komt geen enkele analoge camera tussen!

11 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd naar de foto's die je gemaakt heb! Wanneer laat je ze ontwikkelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op dit soort momenten baal ik altijd als een stekker dat ik nooit van die gave dingen op de rommelmarkt tegen kom :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk, dit zijn van die juweeltjes (:

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk! Analoog foto's maken is zo leuk, die spanning als je dan eindelijk je foto's kan ophalen en dan zit er net een foto bij waarvan je helemaal niet verwachtte dat hij zo tof kon zijn :)
  Ik heb dan misschien wel een crappy analoog cameraatje, maar het is mijn kindje. Wij blijven voor altijd samen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het soms echt onwijs fijn om met een analoge camera aan de gang te gaan.
  Juist de onvoorspelbaarheid maakt het leuk!
  En eigenlijk vind ik bijna elke foto wel goed gelukt die eruit komt rollen, gek is dat.
  Veel plezier met je nieuwe aanwinst!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op het werk hebben we ook zo'n camera, ik vind het niet fijn, want ik kan niet zien of een foto gelukt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Superleuk! En dat voor maar vijf euro!
  Mijn vader heeft laatst zijn oude spiegelreflexcamera van zolder gehaald, een Zenit! Binnenkort ga ik ook maar eens daarmee oefenen, haha! :)

  BeantwoordenVerwijderen