zaterdag 31 maart 2012

Beter

Ik ben allergisch voor zinnen die beginnen met het woord 'beter'. Vooral als het uit de mond van een meisje tussen de veertien en zestien komt, die een hele laag make-up op haar gezicht heeft gesmeerd en haar handtas zo vasthoudt. Dan helemaal.

Het lijkt de laatste tijd wel een trend om al je zinnen te beginnen met 'beter'. Zo had ik een collega die bijna elke zin begon met het B-woord. 'Beter ga je nu even de vloer vegen ofzo', 'Beter ga ik nu even kassadraaien' of als je iets tegen haar zei in de trant van 'het wordt vandaag waarschijnlijk niet erg druk' dan was haar antwoord - je raadt het al - 'Beter!'

De vraag die bij mij rijst is 'waarom zou je in hemelsnaam al je zinnen met 'beter' beginnen?'. Wat is de lol precies, als die er überhaupt is? Alsof alles wat je achter het woordje 'beter' plakt ook 'beter' aankomt. Of zo iets. Zo van 'Beter ga je nu de wc schoonmaken' Lees: ik wil de wc niet schoonmaken dus maak jij die maar mooi even schoon. Of 'beter doen we nu eventjes wat ik wil'. Dat is minder erg dan 'jij mag de wc schoonmaken of jij doet nu maar eventjes mooi wat ik wil'. Als je je zin begint met 'beter' wek je de indruk dat als je datgene wat de persoon van jou verlangt doet, ook daadwerkelijk beter is.

Het is alsof degene de trappen van vergelijking alvast heeft overgeslagen, jij komt met een goed argument of voorstel, maar wacht, zij weet al beter! En voor het gemak slaat ze jou argument maar helemaal over en komt ze gewoon alvast met een beter voorstel. In ieder geval beter dan iets wat jij mogelijk had kunnen bedenken. Dat je het alvast maar even weet.

Nog een probleem, stel iemand zegt inderdaad tegen je 'Beter maak je de wc even schoon.' hoe antwoord je? 'Ja, het is inderdaad beter (wat was er dan goed, en is er niet nog iets best?) dat ik nu de wc ga schoonmaken' of  'Nee, het is helemaal niet beter dat ik de wc ga schoonmaken'. Je kunt bijna alleen maar fatsoenlijk antwoord te geven door te zeggen 'Beter doe jij dat even' of 'Beter doe ik dat maar even niet'. Maar dan vergrijp ik me aan dezelfde verschrikkelijke fout als de ander. Ik kan het niet uit mijn strot krijgen om mijn zin met 'beter' te beginnen. Echt niet.

Wanneer iemand mij dus een 'beter' voorstel doet, kan ik - hoe ironisch - alleen maar antwoorden met 'best'... Triest hè?

Is het jullie ook weleens opgevallen hoeveel mensen hun zin beginnen met 'beter?

22 opmerkingen:

 1. Nee, mij vallen zinnen met 'zegmaar' meer op. Ik hoorde iemand 3 x in een zin zegmaar zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, dat doe ik zelf (zeg maar) ook de hele tijd ;)

   Verwijderen
 2. Ik vind dat echt gemeen overkomen, zo van: jeetje, dombo, beter ga je dat even opruimen (of anders ben je echt lui, zoiets er dan in gedachten achteraan).

  En ik houd mijn handtas ook wel eens zo vast haha :P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daarmee bedoel ik dus dat ik zinnen die met 'beter' beginnen gemeen over vinden komen, niet jou :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig maar :)

   Ik hou mijn tas ook wel eens zo vast (niet vaak, maar wel eens), maar het is meer om het type meisje te schetsen.

   Verwijderen
 4. Beter ga jij even Frans leren in plaats van blogjes te schrijven. (zegt de persoon die net bij wijze van sog haar hele kamer heeft schoongemaakt)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh jee, die handtassenvasthoudmanier, ik vind dat altijd zo verschrikkelijk meisjesachtig. Ik zou het zelf nooit doen. (No offence Laura :P)
  Ik hoor dat 'beter' niet zo vaak, maar ik vind het ook erg vreemd klinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zinnen die met 'beter' beginnen, zijn volgens mij een bevel. Zo vat ik ze in ieder geval op.
  Toch hoor ik meer meiden 'Beter ga je nu even de vloer vegen ofzeuu' ipv 'Beter ga je nu even de vloer vegen ofzo' haha.
  Ik ben trouwens iemand die steeds achter elke zin 'zeg maar' zegt. Werk in een apotheek en wanneer ik een geneesmiddel moet uitleggen, zijn mijn zinnen meestal zo: 'u moet van dit geneesmiddel 1 keer per dag 1 tablet innemen zeg maar. En het is belangrijk dat u oppast met alcohol, want dit middel kan zeg maar uw reactievermogen beinvloeden'. Misschien moeten we al deze stopwoorden maar eens afleren, of om in de sfeer van deze blog te blijven: beter gaan we al onze stopwoorden afleren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik hoor automatisch eigenlijk ook nog 'jonguuuh' achter de zin. "Beter doe je dat even jonguuuuh" :)

   Verwijderen
  2. Jonguuuuuhhhhh komt uit het Britt tijdperk. En als het aan Barbie en bruidegom ligt roept iedereen zometeen weer "Kankuh" want hij wist toch wel ff duidelijk uit te leggen dat dat niets met de ziekte te maken heeft, omdat je dat toch wel heel anders spelt. *zucht*

   Verwijderen
 7. Wahahaha, weer leuk opgeschreven. Beter had ik het niet kunnen doen...heu...sorry...
  En wat vindt je van mensen die elke zin beginnen met: Ik bedoel...?

  Interviewer: "Rutte en Wilders vinden elkaar eigenlijk heel aardig. Wat vindt U daarvan?"
  Geinterviewde (waarschijnlijk een cda-er):"Ik bedoel, waarom zou dat niet kunnen?"

  Waarom een zin beginnen met ik bedoel als er nog niks te bedoelen was? Daarvoor was immers nog niks gezegd.
  Beter beginnen ze geen zinnen meer met ik bedoel, bedoel ik...
  Oke, het wordt nu spaghetti....

  xx chris

  BeantwoordenVerwijderen
 8. I'm glad this exists. Ik hoopte echt op zo'n blog na je reactie op Facebook. Ik ben het namelijk 200% met je eens. :P

  BeantwoordenVerwijderen
 9. da's een rage die me ontgaan is precies ....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weer een leuk stukje Ariska,

  schrijven kun je als de beste,

  xxx
  oma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha, dat valt me ook op. En ik betrap mezelf erop dat ik het ook soms doe, maar dan bedoel ik het als een wens: "Beter komt de trein gewoon op tijd" of zoiets. Als ik het zeg, denk ik meteen: waarom? Waarom zeg ik dat? Ik ben beter dan dit! :P

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het beetje kinderachtig en bot klinken. Al dat beter .... Zo negatief. En goed, let's be honest. Ik kheb het volgens mij ook wel eens gezien :P

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Of niemand zegt waar ik bij ben, of het valt me gewoon nooit op want ik kan me niet herinneren dat ik iemand iets heb horen zeggen met beter ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier heb ik er niet echt last van, maar het klinkt vreselijk irritant!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die zinnen klinken niet echt als normaal Nederlands haha..

  BeantwoordenVerwijderen
 16. "Beter" is een van die dingen die je begint te zeggen als grapje, maar dan voor je het weet je eigen vocabulaire inglipt. Brr.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vind dat als je je zin begint met 'beter' de rest van de zin beslist geen ABN kan zijn!! blergh

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb het nog nooit iemand horen zeggen maar als ik het lees klinkt het al stom, dus maar goed ook.

  Ik vind die manier de enige handige manier op je tas vast te houden, eigenlijk. :p

  BeantwoordenVerwijderen