dinsdag 27 december 2011

Mooie gedachte


De rust waarvan ik in een bibliotheek zo geniet bestaat niet alleen uit stilte. Al dat papier dempt ieder geluid, maar ook het ruisen van mijn gedachten. Hun ongedurigheid vindt troost in de overmacht aan kennis langs de wanden. Die is zoveel groter dan ooit in mijn hoofd zal passen. Dat kalmeert me en herinnert mij eraan dat ik niet per se alles hoef te weten en begrijpen. Zoveel is al opgeschreven en ik heb het binnen handbereik. Daar hoef ik me dus niet mee bezig te houden. Zelfs al zal ik nooit meer dan een fractie van al die feiten tot mij kunnen nemen, ze zijn er, het staat er, de wereld is gerubriceerd, en als ik er eens nodig iets uit moet begrijpen kan ik het opslaan. Als de werkelijkheid zo onder controle verifieerbaar is, kan ik haar makkelijker loslaten. Misschien is dit wel het nut van al die schrijvers, dat zij vastleggen wat buiten mij is zodat ik mij, zolang ik me met hen omring, kan wijden aan wat in mij leeft

Arthur Japin - een schitterend gebrek

14 opmerkingen:

 1. Lucia in de bibliotheek op het landgoed? Mooi citaat en een prachtig boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Kim
  Nee, Lucia in de bibliotheek in Bologna bij haar eerste werkgever, waar Zélide haar komt opzoeken. Ik vind het zo'n mooie gedachte!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje wat mooi. Ik was zelf net in de bieb en er bekroop mij juist de gedachten dat ik onwetend was, omdat ik niet al deze boeken had gelezen. Maar ik vind deze gedachte veel mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi citaat, ik heb het boek ook gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Persoonlijk ken ik het boek niet :S
  Maar wel een hele mooie citaat!!
  Ga het boek zeker lezen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Supermooi citaat uit "Een Schitterend Gebrek" <3

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kreeg hierdoor spontaan zin om naar de bieb te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waaauw inspirerend zeg. Ik moet dat boek sowieso nog een keer lezen.

  BeantwoordenVerwijderen