dinsdag 22 november 2011

Misthoorn

Vuurtoren in de mist
Het heeft zo zijn voordelen om aan zee te wonen, zomers is er altijd net wat extra wind, je kunt naar het strand gaan als je daar zin in hebt en je kunt prachtige foto's maken van de haven en de zee. In de winter waait dat kleine beetje extra wind helaas nog steeds en van naar het strand gaan en mooie foto's maken komt ook niet zo veel want daar is het veel te koud voor. Daarnaast heeft het nog een groot nadeel. De misthoorn.

Voor degenen onder jullie die niet weten wat een misthoorn is: " een misthoorn is een akoestisch hulpmiddel voor de navigatie op zee. Een misthoorn produceert met een bepaalde regelmaat een luid waarschuwingssignaal, dat van verre te horen is.

Ik heb zo'n verschrikkelijke hekel aan dat ding! Hij maakt een treurig 'toooooeeeeeet' geluid. Elke tien seconden, en dat nu al bijna twee weken lang. Geloof me, dat is geen pretje. Twee weken lang eentonig ge'toeeet toeeeet toeeeet' op een lage deprimerende toonhoogte. Niet echt om vrolijk van te worden. Je hoeft 's ochtends niet eens je bed uit te komen want 'toeeeet, toeeeet', het is nog steeds mistig. Alsof mist op zichzelf nog niet treurig en triest genoeg is. Zeer mistroostig.* 

En waar hebben we dat ding eigenlijk voor nodig? Schepen mogen niet varen zonder radar, en ik kan zelf ook wel zien dat het mistig is. En als je een slimme zeeman bent ga je met dit weer niet vrijwillig de zee op. Verder heb ik gehoord dat er gisteren een stuk in de NRC stond over dat er tegenwoordig geen actieve misthoornen meer zijn**. Misschien moet ik de schrijver van dat stuk maar op andere gedachten brengen door hem een dagje bij mij thuis uit te nodigen... 

Of ik kan een brief schrijven naar de plaatselijke krant, en zien of er meer mensen helemaal gek worden van dat ding. En de vraag stellen waarom de misthoorn eigenlijk nog aan staat? Het zou me niets verbazen als dat alleen maar zo is omdat een paar oude zeelui dat zo leuk vinden klinken. Hoe dan ook, er moet iets gebeuren! Toch zou het hele probleem ook zonder geweld en krantenartikelen kunnen worden opgelost, op een hele simpele manier: Laat het weer mooi weer worden.

Ik stem voor, en jij?

*zou dat een verbastering zijn van misttroostig, net als dat potlepel, pollepel is geworden omdat dat makkelijker uit te spreken is?
** Ik weet alleen niet of het waar is, want wij hebben thuis geen NRC, en op de  site is het niet te vinden. Iemand van jullie het toevallig gelezen?

8 opmerkingen:

 1. Oké, dit is echt het eerste nadeel ooit dat ik hoor van wonen aan zee. Wat irritant lijkt me zo'n misthoorn zeg! Laat het mooie weer maar snel weer komen idd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat lijkt me inderdaad wel huilen. Ik leef met je mee! :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar je mist 't horen van de misthoorn als ie niet meer gaat, wedden?
  (okee, dit grapje heb ik al een keer gemaakt maar nog niet online)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat vervelend! Maar goed, gelukkig is het niet altijd mistig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wist niet eens dat die dingen bestonden joh! Ik zou echt HELEMAAL GEK worden, dat weet ik nu al.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind die misthoorn helemaal niet zo treurig klinken!

  Maar het scheelt misschien dat ik aan 1 oor zo goed als doof ben, ik hoor natuurlijk maar de helft...

  oma.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje dat lijkt me behoorlijk vervelend zeg, zo´n misthoorn steeds herrie te maken.

  BeantwoordenVerwijderen