donderdag 28 juli 2011

In hokjes plaatsen


Ik ben heel goed in mensen in hokjes plaatsen, en als ervaren busreizigster ben ik ook heel goed in het in hokjes stoppen van buschauffeurs. Zo zijn er in mijn ogen 5 soorten buschauffeurs. 

Type 1: de gemoedelijke buschauffeur
Een wat oudere buschauffeur - het liefst met snor - die even snel een blik op je abonnement werpt, je er op attendeert dat hij nog maar één dag geldig is, vriendelijk glimlacht en pas begint met rijden als je zit. 

Type 2: de veel te jonge buschauffeur
Ik zie ze maar af en toe maar elke keer weer vraag ik me af wat het die mensen bezielt om buschauffeur te worden. Ze zijn jong, knap, zien er slim uit en hebben nog een heel leven voor zich. En toch worden ze buschauffeur. Ik snap het niet. Gelukkig zijn ze meestal wel heel vriendelijk en rijden ze rustig.

Type 3: de oude gemene buschauffeur
Het tegenovergestelde van de gemoedelijke buschauffeur, doet niets om je te helpen. Als je je hand niet uitsteekt als je wilt instappen rijdt hij lekker vol gas door, als je dan wel instapt staart hij een uur naar je abonnement en kijkt heel afkeurend alsof hij je alleen maar doorlaat gaan omdat hij anders ontslagen wordt. Hij trekt heel hard op terwijl je abonnement nog in je tas aan het stoppen bent en daardoor bijna omvalt. Ik heb een hekel aan deze buschauffeurs. Oh, en vaak stinken ze ook nog naar rook. 

Type 4: De vrouwelijke buschauffeur/se
Ook deze zie je niet heel vaak, best jammer. Meestal zijn ze heel aardig (ik heb er tot nu toe maar één gezien die haar dag niet had en dat blamen we gewoon on de hormonen) ze lijken ze wel wat op de gemoedelijke buschauffeur.

Type 5: de ik-ben-te-laat buschauffeur
Dit is weer een verhaal apart. Echt ik snap die mensen niet. Er zijn geregeld bussen die twintig minuten te laat zijn. Ik stap bij de vierde halte op, dus nog redelijk aan het begin. De buschauffeurs zijn laat, want ze houden pauze aan het einde van de rit, en vergeten de tijd (ten minst dat denk ik). In plaats van te accepteren dat ze laat zijn, vinden ze het nodig om het leven van iedereen in de bus te riskeren. Heel aardig om tachtig te rijden in dorpjes waar je maar dertig mag, bijna uit de bocht te vliegen en geen rekening te houden met de rest van het verkeer. Ik sta altijd doodsangsten uit als ik bij zo'n buschauffeur in de bus zit. Brr. En dan vooral als het glad is op de weg...

Jaja, ik heb al heel wat beleefd met het openbaar vervoer, van het bijna de sloot in rijden tot de keer dat de achterkant van de bus die eraf viel, allemaal dankzij deze buschauffeurs...

Herken jij de soorten buschauffeurs? Ben jij ook iemand die mensen snel in hokjes stopt?

14 opmerkingen:

 1. Ooooo wat een schattig hondje. :-) En wat een interessante boekenkast. hum, hum...oo, toevallig zijn het mijn boeken. En mijn hondje. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En degene die die moooie foto heeft gemaakt is ook nog toevallig MIJN dochter haha. Wat ben ik toch een mazzelaar. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hahaha prachtig geschreven! En ontzettend herkenbaar. Vaak genoeg kom ik type 3 en 5 tegen :(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk artikel! hahah inderdaad buschauffeur nummer 3 is niet prettig,
  maarja er zijkn ook leukere he!~

  echt leuk geschreven en leuk om te lezen,

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Over buschauffeurs gesproken: Groningse buschauffeurs zijn veel gezelliger dan Friese buschauffeurs.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik herken de buschauffeursoorten wel haha. Pas een oude gemene chauffeur die geen zin had in zijn werk. Het droop van zijn gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto en leuk stukje. Ik wil best wel eens meer weten over je grootste busavonturen?
  Met de bus ga ik niet vaak dus ik herken ze niet echt, behalve nummer 3. Altijd als ik de bus toch neem zit ik met dat type.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ariska, wat lekker humoristisch geschreven. Ik ken de soorten buschauffeurs en heb bij elke soort één van de buschauffeurs van hier kunnen identificeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb eigenlijk bijna nooit een jonge buschauffeur, maar wel redelijk vaak vrouwelijke buschauffeurs.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha serieus ik herken ze alle 5. Ik had een keer een jonge vrouwelijke buschauffeur. Vast ook wel buschauffeuse genoemd. En die reed echt super rustig en remde af naar 5km per uur voor een drempel! Echt waar! En toen dacht ik ook wat doet zo'n jong iemand toch met het beroep buschauffeur. En die type 5 haat ik. Die houden idd veelte lang pauze. Ik vertrek aan het begin van de rit, dus ik kan het weten! En dan moet ik al eerst een kwartier wachten op de bus en neemt die kerel ook nog even 10 minuten langer pauze!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat vind ik zo'n toepasselijk artikel :o Ik ben het ook volledig met je eens xD
  heel herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Type 5 valt bij ook onder ik-stop-bij-de-bakker buschauffeur. Gewoon de bus even bij de bakker parkeren en even lunch halen. Niet echt leuk voor de mensen die in de bus zitten, kan ik zeggen :')

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik herken ze alle 5 en ik zal ze vast allemaal nog wel hebben komend jaar als ik veel vaker met de bus moet gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Haha, ik herken je buschauffeurs wel! Ik heb ook echt een hekel aan de ik-ben-te-laat buschauffeur ze rijden vaak ZO hard over drempels dat ik er met m'n slechte gewrichten 10 reumapillen zou moeten innemen als ik thuisben (nou, oke dat is een klein beetje overdreven) Hard over drempels rijden met oude bussen is gewoon horror!

  BeantwoordenVerwijderen