maandag 2 mei 2011

Uitgelezen in april

Ik weet niet hoe het kan, maar ik geloof dat ik weer helemaal door het leesvirus gegrepen ben. In april heb ik zeker een aantal leuke boeken gelezen, en dat wilde ik graag met jullie delen.


Allemaal willen we de hemel van Els Beerten

Geschreven door een Vlaamse schrijfster. Het is een dik boek en telt 489 bladzijdes, maar de hoofdstukjes zijn kort en je leest er lekker snel doorheen. 

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik.
Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan.
Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.

Je valt zomaar het verhaal binnen, en de hoofdstukken zijn alles behalve chronologisch, ook zijn er vijf verschillende perspectieven waaruit het verhaal wordt verteld. Toch hoe verder je leest, hoe meer puzzelstukjes er op zijn plaats vallen. 
Wel lezen: als je houdt van historische romans.
Niet lezen: als 498 bladzijdes je afschrikken, of je iets hebt tegen Belgen.


Helder denken, de routeplanner voor je brein door Kees Kraaijeveld en Suzanne Weusten.

Iedereen denkt na, maakt afwegingen en neemt beslissingen, of het nu om een persoonlijke kwestie gaat, zoals de keuze van een partner, of een maatschappelijk vraagstuk, zoals de formatie van het nieuwe kabinet. Denken is zo'n vanzelfsprekende activiteit dat we ons niet eens meer afvragen hoe we het doen. Over de manier waarop we denken en hoe we die kunnen verbeteren, gaat Helder Denken – de routeplanner voor je brein. 

Een beetje helder denken is nooit weg! De opmaak van het boek is heel rustig met mooie kleurtjes en er wordt gewerkt met prachtig gekleurde schema's. Eigenlijk als je de binnenkant van het boek bekijkt wordt het gewoon gelijk al helderder in je hoofd. Het boek heb ik in non-stop achter elkaar uitgelezen en ik ben een stuk wijzer geworden. Voor in het boek heb je eerst een hele grote argumentenkaart met waarom je het boek wel/niet zou moeten lezen. 
Wel lezen: als je geïnteresseerd bent in taal, en denkpatronen, je helder wilt gaan denken of weten wat dat betekent.
Niet lezen: als je het boek openslaat en bij de argumetenkaart het eens bent met alles waarom je het boek niet zou moeten gaan lezen. 

Zomer, zee en zoute zoenen van Maureen Johnson. 

Een origineel verhaal over een zoektocht naar een steen. Clio, de hoofdpersoon wordt echter overal buiten gehouden en wordt beschouwd als keukensloof. Dit zorgt voor erg grappige situaties.

Clio Ford is zeventien en woont bij haar moeder in Amerika. Tot haar grote woede wordt Clio gedwongen de zomer bij haar vader door te brengen, met wie ze het totaal niet kan vinden. Dat ze wekenlang vast komt te zitten op een zeiljacht op de Middellandse Zee maakt het alleen maar erger!
In Italië ontmoet Clio haar vader en de andere bemanningsleden, waaronder de archeologe Julia, haar jonge assistent Aidan en haar dochter Elsa. Clio ontdekt dat Julia niet alleen aan boord is vanwege haar archeologische kennis; ze is ook haar vaders nieuwe vriendin. De band tussen Clio en haar vader wordt er niet beter op. 

Wel lezen: als je weer eens een 'anders dan anders' chicklit wil lezen
Niet lezen: als je van het lezen over de zee al zeeziekteverschijnselen krijgt.

De dwarsliggerversie van extreem luid en ongelooflijk dichtbij door Johnathan Safran Foer.

Oskar Schell is uitvinder, sieradenontwerper, amateur-entomoloog, francofiel, slagwerker, verwoed schrijver van fanmail, pacifist, archeoloog van Central Park, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, juwelier, shakespeareaans acteur, inconsequent veganist, verzamelaar van zeldzame munten en vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven. Hij is negen jaar.

Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op het WTC in New York. En nu is hij bezig met een geheime zoektocht door New York, en zelfs door de geschiedenis, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Dit in een poging betekenis te geven aan de dood van zijn vader.

Ik had van meerdere mensen gehoord dat dit een ge-wel-dig boek zou moeten zijn, maar eerlijk gezegd viel het mij een beetje tegen voor een 'geweldig' boek. Het is duidelijk geschreven door een autist, want er zijn overal nutteloze details toegevoegd om het verhaal maar zo kloppend mogelijk te maken. De hoofdpersoon is ook een beetje autistisch, en heel direct van aard. 
Wel lezen: als je veel details wilt weten, autistisch bent, je een 'anders dan anders' boek wilt lezen, plaatjes in een boek wilt hebben.
Niet lezen: als je geen hele stukken tekst met omcirkelde woorden wilt lezen zonder te weten wat er nou eigenlijk met die cirkeltjes is, als je allergisch bent voor details, als je een trauma hebt overgehouden aan 9/11.

3 opmerkingen:

  1. Jammer dat je hem toch niet zo geweldig vond (Extreem Luid en Ongelooflijk Dichtbij). Toevallig hadden we het er gisteren bij college over dat nutteloze details in een verhaal worden gestopt voor het werkelijkheidseffect, om het meer realistischer te maken dus. Dus ik zou dat niet specifiek autistisch willen noemen.

    De andere boeken ken ik niet, maar het eerste boek lijkt me wel interessant :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor deze tips, die eerste lijkt me mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'Meer realistischer...' tuurlijk, een jongetje van 9 dat 'toevallig' al weet dat vrouwen die in een huis wonen tegelijkertijd ongesteld worden, en dat terwijl hij geen zussen heeft ... het gemiddelde jongetje van 9 weet daar volgens mij niks van af, laat staan zulke details. Ik ben het dus met blogposter eens dat het niet zo realistisch is maar meer lichtelijk autistisch overkomt. :) Ben het boek ook aan het lezen, en vind het tot nu toe wel leuk, maar bizar.

    BeantwoordenVerwijderen