dinsdag 16 oktober 2012

Inspiratie of gewoonte?

Nu ik een tijdje niet meer zo regelmatig schrijf (lees, helemaal niet regelmatig) vind ik het steeds moeilijker om een stukje te schrijven. Vaak als ik tijd over heb open ik een heel mooi leeg bloggerdocument waar ik dan een tijdje naar staar. Te lang staren is vervelend want het wit begint pijn te doen aan je ogen, het schreeuwt om letters, het wil gevuld worden met interessante dingen die ergens over gaan, of desnoods dingen die nergens over gaan, als het maar niet een zielig en leeg document blijft dat wordt 'opgeslagen' of nog erger gewoon dicht wordt gegooid.

Maar helaas, negen van deze tien documenten worden vrij snel weer dichtgegooid en de andere wordt opgeslagen om na een tijdje alsnog in de digitale prullenbak te belanden. Ik snap er niets van. Voorheen schreef ik stukjes over een enkel object. Geen kleine stukjes, maar lange stukken. Nu ga ik ongeveer alle objecten in mijn kamer bij langs en met een beetje geluk weet ik er twee zinnen over te schrijven. Ik ben dus lichtelijk wanhopig geworden. Het bracht me tot de volgende vraag; ligt het aan het feit dat ik geen inspiratie heb, of omdat de routine er gewoon uit is?

Er zijn genoeg bloggers die zweren bij inspiratie, maar er zijn er ook bij die heilig geloven in routine. Ik dacht zelf altijd dat het lag aan een gebrek aan inspiratie, maar nu begin ik toch te twijfelen. Ik zie genoeg prachtige dingen om me heen waar ik ook best wat over kan schrijven, maar niet een heel stuk. En voorheen toen ik ongeveer drie blogjes per week schreef lukte het prima.

Ik ben wel heel erg benieuwd wat jullie denken, is het een gebrek aan inspiratie, of komt het gewoon door een gebrek aan routine dat stukjes schrijven steeds moeilijker wordt? Of is het een combinatie?

8 opmerkingen:

 1. geen idee hoe dat bij jou werkt, maar ik heb inspiratie in overvloed en heb eerder geen tijd om het allemaal uit te werken.
  Niet alleen op vlak van bloggen trouwens, ook op gebied van de dingen die ik zou willen maken. Ik zou dat zelfs als ik daar voltijds mee bezig zou zijn nog niet voor een tiende gerealiseerd krijgen. Maar ik stel wel vast dat die inspiratieboost niet altijd zo sterk is geweest. dat was er altijd al maar is toegenomen met bloggen en pinnen en etsy omdat ik daar dan nog eens extra inspiratie van krijg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een combinatie van beide. Toen ik net begon met bloggen had ik genoeg inspiratie, maar kreeg ik het desondanks moeilijk op papier. Nu heb ik een vaste routine van 2-3 stukken per week en dat gaat gewoonlijk wel prima :) Ik denk dat je er gewoon voor moet gaan zitten en een planning voor jezelf moet maken, stukken in je concepten zetten en plaatsen op momenten dat je geen inspiratie hebt, werkt ook prima :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Combinatie, denk ik. Ik ben het ritme kwijt en dan kan ik ook moeilijk weer inkomen :P

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben 'heilig' overtuigd dat het grotendeels aan inspiratie ligt. Ik lig regelmatig in de clinch met mijn blog.
  Ik ben laatst uiteindelijk, omdat de spanning zo hoog op liep, maar een nieuwe gestart en de andere verwijderd.

  Het is nu niet zo dat de inspiratie terug is. Helaas. En routine, dat wil ik niet meer. Ik heb naast mijn digitale leven ook een echt leven, die ik dan wel digitaal deel met jan en alleman. Maar ik ga niet leven om mijn blog.

  Ik zou gewoon lekker schrijven wanneer je iets te binnen schiet. Meestal zijn dat ook de leukste en beste stukjes.

  Good luck!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Combinatie. Routine maakt het makkelijker om stukjes te schrijven, omdat het een gewenning wordt (ook makkelijker om in te plannen in je dag/week zeg maar). Maar je moet wel inspiratie hebben. En dan geloof ik niet in die inspiratie die inslaat als een bliksem (goed, die is er ook, maar zeldzaam), maar dat je die inspiratie wel moet opzoeken, iets actiefs dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allebei ja :) Maar... onder inspiratie versta ik niet echt het vinden van onderwerpen, maar meer dat je zegmaar gemakkelijk een stukje wegtypt, dat 'in the mood' zit ofzo ;) (snap je het nog?)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk een beetje van beide... Als ik weet dat ik nog een stukje 'moet' schrijven, komt de inspiratie ineens naar me toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat het vooral routine is. Als je echt tijd inplant om te schrijven/bloggen moet je wel. Je kunt ook de stad ingaan om daar te kijken wat er gebeurt. gewoon op een bankje zitten en noteren wat mensen om je heen doen, wat jij aparte type's vind, wat jij denkt dat mensen doen. Er iets omheen verzinnen. Of je schrijft over dingen die je had verwacht van je studie tot nu toe en wat je opvalt aan de universiteit. Er gebeurt vast nog genoeg. Maar je moet eigenlijk nooit een geheel leeg document openen als je nog niks weet, dat werkt een beetje demotiverend.

  BeantwoordenVerwijderen