woensdag 14 maart 2012

Wereld π-dag

Het getal π, soms geschreven als pi, is een wiskundige constante, met in decimale notatie de getalswaarde 3,141592653... deze waarde is de verhouding van omtrek en diameter in cirkel.
Ik gok dat iedereen tijdens een van zijn of haar wiskundelessen wel eens van π heeft gehoord. Waarschijnlijk heb je toen gedacht 'wat een onzin' (dat is wat ik dacht) maar ik ga jullie vandaag wat meer vertellen over deze wiskundige constante. En nee, ik wil géén wiskunde studeren!Pi werd al heel vroeg gebruikt door natuurkundigen om de omtrek van een cirkel te meten. Isaac Barrow had het over περιφέρεια (perifereia = omtrek van een ronde vorm) Neem de eerste letter, en tadaaa. Pi is geboren. Wij gebruiken π over het algemeen om de omtrek van een cirkel te bepalen. Verder is pi een irrationeel getal, dat betekent dat het niet te schrijven is als een breuk van twee hele cijfers, zoals bijvoorbeeld 0.2 dat kun je schrijven als 2/10.


Zo, jullie hebben al weer heel wat opgestoken over π . Waarom doe ik dit? Nou, toevallig is het vandaag veertien maart, ook wel geschreven als 3/14, en laten dat nou net de eerste twee decimalen van pi zijn. Daarnaast vind ik het ook wel interessant en vind ik het jammer dat ik het niet helemaal begrijp. Pi is zo het schijnt een oneindig getal en af en toe zijn er nog een paar mensen die extra decimalen vinden. Hoe vinden ze die vraag ik me af? Dat is zo'n vraag waar ik 's avonds tijden over na kan zitten denken, hoe kan dat nou? maken ze daar oneindig moeilijke berekeningen voor? Er zit geen geen patroon in de decimalen van pi dus hoe weet  je dat die wiskundigen je niet gewoon wat wijs maken? Moet dat dan allemaal driedubbel bewezen worden? Wat een hoofdpijnklus!


Wat dan wel weer leuk is aan π is het feit dat mensen er hele geheime boodschappen in zijn gaan zoeken. Als je alle letters van het alfabet een nummer geeft dus a=1, b=2 enzovoorts, dan kun je dingen lezen in pi. Er is zelfs een site waar je kunt zoeken of je naam in Pi staat. Je vindt de site hier. Ik heb mijn naam ingevuld: A - r - i - s - k - a = 1- 18- 9- 19- 11 - 1 maar helaas staat mijn naam niet in de eerste zoveel decimalen van pi. Verdorie!


Om helemaal eerlijk te zijn vind ik pi vooral leuk omdat het een grappig tekentje is, een klein dingetje met een oneindige betekenis.  En wereld pi-dag? Dat is gewoon een hele goede reden om de Pi-song te beluisteren, en een Pi Pie te bakken en op te eten! 


Happy πday! (Tot zo ver mijn wiskundige bijdrage van het jaar, ik beloof jullie het zal niet nog een keer gebeuren. :)


Had jij ooit van wereld pi-dag gehoord? Draagt jouw wiskundeleraar dan ook een pi-shirt en hebben ze bij jullie op school ook een 'wie kan de meeste getallen van pi opzeggen' wedstrijd, of zijn onze wiskundeleraren gewoon een beetje overenthousiast?

12 opmerkingen:

 1. Wereld pi dag is me ontgaan, maar ik weet nog dat ik het bij wiskunde een hartstikke leuk onderwerp vond! Nu snap ik er niks meer van, Hihi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hadden ze maar een wereld-pie dag. Hele dag taart eten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu moet ik denken aan Life of Pi, wat overigens wel een aanrader is :P (het is een boek)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat was echt een mooi boek! Ik heb hem gelezen voor Engels.

   Verwijderen
 4. Ik heb geen idee, maar ik ga vanmiddag mijn wiskunde leraar in ieder geval feliciteren met wereld pi dag ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wist je dat eigenlijk 2*pi een veel handiger getal is? Dan zou je namelijk veel minder constanten moeten onthouden (ipv 2*pi*r, alleen nieuwepi*r). Maar zo slim waren ze vroeger helaas niet :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik niet! Maar voor sinus en cosinus heb je toch altijd maar 1 pi nodig, of ook twee? *graaft in haar geheugen*.

   Verwijderen
 6. En dat voor een meisje dat al vaker haar grondige hekel aan wiskunde heeft verklaar.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had er nog niet over gehoord, alleen net blogje van Tristin gelezen dat erover ging.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet wel dat onze vriendinnen een beetje overenthousiast zijn.

  Maar de koekjes waren best lekker. Haha. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vi Hart heeft daar leuke filmpjes over, over hoe Pi eigenlijk niet goed is. Dit was inderdaad wel een heel goed excuus geweest om een taart te bakken.. hmm...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Supergoed geschreven, echt een heerlijke blog!!

  BeantwoordenVerwijderen