woensdag 14 december 2011

Ode aan Kant

Deze week ode aan Kant.

Niet omdat ik het zo'n geweldige filosoof vind (al is hij wel Duits, en schrijft hij boeken met namen als Kritik der reinen Vernunft) en ook niet omdat hij zo'n verschrikkelijk interessant leven had. Dat had hij namelijk niet want hij volgde een of ander heel erg strikt schema, elke dag opnieuw, en is zijn woonplaats naar het schijnt zelden tot niet uit geweest. Ook al niet omdat ik het met hem eens ben, ik vind dat hij zich soms in rare bochten wringt. Hij zegt bijvoorbeeld dat we maar moeten aannemen dat we een vrije wil hebben, deels omdat anders zijn hele ethiek (hoe moeten we leven) in elkaar stort. Maar goed, waarom dan wel ode aan Kant? 

Het heeft eigenlijk  niet zoveel te maken met Kant als persoon, maar meer met zijn naam. Ik kan namelijk dankzij mijn filosofielessen niet meer gewoon omgaan met het woordje Kant. Ik kom het woordje 'kant' best vaak tegen. Wanneer? Nou...

"Kijk die vitrages zijn van Kant."
"Ik maak mezelf van Kant."
"Maak een kritische Kanttekening bij..." (Ik zou echt een keer een tekening van Kant moeten maken ;p)
"Kies een Kant."

Standaard vat ik het eerst verkeerd op, en moet ik gelijk denken aan de filosoof. Daarom ode aan Kant, omdat zijn achternaam cool is (en zijn leven toch best intrigerend is, want wie wil zich nou elke dag aan een strak schema houden, en wie blijft er nou heel zijn leven in zijn woonplaats...)

4 opmerkingen:

 1. Hahaha ja inderdaad! En de naam 'Arie' zal ook nooit hetzelfde zijn, want dat doet me denken aan Aristoteles :P

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ken je het boek Nietzche en Kant lezen de krant?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Lin Ik heb er weleens van gehoord, maar ik heb het niet gelezen. Is het een goed boek?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En aan de waterkant. Tsja, ik begrijp je best hoor. Ik zou een strak schema niet lang volhouden.

  BeantwoordenVerwijderen