zaterdag 12 november 2011

Klagers
Ik heb morgen het eerste uur Duits, echt verschrikkelijk!
Nou ik moet morgen tot kwart over vier, en dan ben ik pas vijf uur thuis.
Ja, maar jij hoeft niet de hele middag te werken gelijk nadat je thuis bent.
Ik ben laat thuis en moet daarna nog huiswerk maken. 
Ik ook, want ik moet eerst weken én ik heb morgen twee toetsen.
Ja, maar  jij hebt geen gillend zusje waardoor je telkens afgeleid raakt.
Nee, maar ik heb wel ouders die de hele avond muziek luisteren.
Muziek kun je uitzetten, gillende zusjes niet.

Het lijkt wel of in elk gesprek waarin iemand iets negatiefs noemt, de ander het gelijk nog erger heeft. Ik stel me dan zo voor dat de een denkt. 'Hallo, ik heb het écht wel veel erger dan jij hoor want...'. Waarop de ander denkt, 'als ik nu een situatie noem die nog erger is dan die van haar, ziet ze misschien in dat ze het helemaal niet zo slecht heeft met haar eerste uurtje Duits'. En zo gaan we maar door. Degene die het gesprek begint wil misschien gewoon eens lekker klagen. De ander probeert datgene waarover de klager klaagt te relativeren door een situatie te noemen die eigenlijk iets erger is. Maar dit heeft niet het gewenste 'ik heb het eigenlijk toch niet zo erg effect' de klager ziet dit juist als een hele goede reden om nog even heerlijk door te gaan met klagen. En voor je het weet heb je twee mensen die de elkaar steeds dieper het dal in klagen.

Het valt me de laatste tijd gewoon op dat mensen beginnen over hun verschrikkelijke dag op het werk en bij wijze van spreken eindigen met 'jij hebt tenminste nog een moeder',  'ja, maar mijn oma is dood'. Ze maken het veel erger dan dat het is. Ik zelf ben ook wel een klager. Ik klaag over het feit dat de zon zich al bijna een week niet heeft laten zien, over de mist, over school, over huiswerk. Noem maar op. Maar op deze manier is het niet leuk meer. Het lijkt wel een wedstrijdje 'wie het hardst klagen kan'. En dat is niet de bedoeling. 

Ik ben dus ook honderd procent schuldig aan het klagen, maar nu het me opvalt stop ik vaak midden in een 'ik heb het veel slechter dan jij' gesprek en zeg; 'je hebt gelijk, dat is vervelend.' Diehard klagers voegen er dan nog aan toe 'Ja echt wel, maar weet je wat nóg vervelender is....'. En dan moet je streng zijn, je moet zeggen; 'Nee, dat weet ik niet, (en ik wil het eigenlijk ook helemaal niet weten) we kunnen het misschien beter over iets leuks hebben.' 

Nu moet ik natuurlijk nog stoppen met het beginnen van zulke gesprekken door minder (of helemaal niet) te klagen. Maar dat is nog best moeilijk. Een dag gaat misschien nog, maar een week, of een maand. Soms wil je gewoon eens lekker klagen, je ei kwijt. En soms is dat helemaal niet erg, maar als het dit soort gesprekken veroorzaakt wel. Dan beland je alleen maar in een negatieve spiraal. De enige remedie? Positief denken!

Wees dus gewaarschuwd voor dit soort 'ik heb het erger' gesprekken, herken ze, en maak er snel een einde aan. Voor het te laat is....

En om jullie vast wat oefening te geven in positief denken: Kan iemand me alsjeblieft vertellen wat er positief is aan het feit dat de zon al vier dagen niet geschenen heeft en het koud en mistig is??

12 opmerkingen:

 1. Hoe eerder de winter begint, hoe eerder hij weer ophoudt, hoe eerder het zomer is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een heerlijk moment om muntthee te drinken en speculaasjes te eten. Yam!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat je de zon extra waardeert als hij weer komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Herkenbaar, helaas. Ik probeer er wel op te letten het niet te doen, maar het is heel makkelijk. Zeker als iemand heel veel klaagt, dan is het heel makkelijk om mee te gaan klagen, want dan kan ik ook wel iets verzinnen wat niet fijn was ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat je extra blij bent als de zon weer gaat schijnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelukkig laat de zon zich vandaag weer even zien! (; En je hebt wel gelijk, we klagen te veel. En ik doe daar vrolijk aan mee, dus ik ga er op letten na dit artikel! ;D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weet je wel hoe super gezellig het grijze weer is? OEF! Ik hou ervan. Kaarsjes aan, lekker warm onder een dekentje zitten, slofjes aan, bak thee. Perfect toch?
  Over het weer probeer ik uberhaubt weinig te klagen. Het is niet anders, je kunt er niks aan doen en het is typisch Nederlands. Mensen die constant over het weer zeiken moeten maar reisje ver weg boeken. Dit is Nederland. Geen tropisch eiland. Hier heb je wisselvallig weer. Surprise!

  Zo, dat lucht op :P Volgens mij is klagen best goed voor een mens. Lucht op. Net als schreeuwen. En ik doe het ook hoor. Volgens mij klaagt elk mens wel. Klagen over de baas, klagen over de leraar. Maar inderdaad dat constant proberen te winnen van een klaag gesprek is irritant. Het enige dat mevrouw klaag wil, is even goed zeiken. Misschien toch handiger om tegen een muur aan te doen. Die praat ook niet terug :P

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De zon heeft geschenen hoor! Anders was het toch donker geweest. Enne, wat is er nog meer positief aan?
  1. Je snapt tenminste dat het menens is met de winter. Zo'n halfzachte aanpak, daar heeft niemand wat aan toch?
  2. Goed excuus om eindelijk die hele mooie sjaal weer uit de kast te halen
  3. Als de zon hard zou blijven schijnen, kunnen we natuurlijk nooit schaatsen.
  4. Tegen een grijze lucht zie je beter de prachtig gele blaadjes van de bomen vallen dan tegen een heldere, felle lucht met veel zonlicht.

  Genoeg? :) En als kadootje schijnt de zon vandaag wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed bekeken en goed artikel. Ik ga er ook eens meer op letten. De zon scheen, want ik zag op de terugreis vanmiddag een rode bol wegzakken achter de horizon. Dat is toch ook mooi. Positief aan het idee is: de dagen worden korter, maar na 21 december worden de dagen weer langer dus hebben we meer licht en dan komt de zonneschijn vanzelf dichterbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha daar kan ik ook niet tegen. Meestal negeer als mensen heel veel klagen over die dingen.
  Je zit trouwens ook bij mij op school geloof ik :p

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Ariska
  Haha volgens mij wel. Zit in 3GTD.

  BeantwoordenVerwijderen