maandag 10 oktober 2011

Studiekeuze

'Ik wil later iets in de hoek van communicatie/media/journalistiek.'

Normaal gesproken kreeg ik dan een bevestigende glimlach van de decaan en mocht ik weer weg. Helaas is er aan dit zorgeloze tijdperk opeens een einde gekomen. Toen ik deze keer mijn gesprekje met de decaan net zo begon als altijd, kreeg ik te horen dat ik in 'de fase van vorig jaar' was blijven steken. Ik, als hopeloze kiezer, vind het al een hele prestatie dat ik weet in welke hoek ik het moet zoeken, maar het stemde de decaan niet echt tevreden. Dus deed ik een beroepentest.

Kennelijk doen we dat niet op onze eigen school, dus moest ik naar een andere school met andere leraren en leerlingen (die heel erg eng zijn). Ik had echt het gevoel dat iedereen kon zien dat ik daar niet thuishoorde. Maar goed. De test had ik thuis al gemaakt, en nu kregen we een gesprek van twee uur lang over mij. Met mijn ouders er bij. Uit de test kwamen twee dingen die best wel verrassend waren, althans, dat vond ik. Allereerst beschik ik over erg veel zelfkennis, de resultaten die uit de 'Quick Big Five' kwamen waren echt 100% mij. En daarnaast kwam ik erachter dat ik creatief schijn te zijn.

Ik zou mezelf nooit bestempelen als 'creatief'. Creatieve mensen zijn in mijn ogen mensen die schilderen, tekenen, hun haar geel met paarse stipjes verven, een piercing nemen, gedurfde klerencombinaties dragen, kunst in hun pakket hebben etc. (ik ben ook weer zo lekker onbevooroordeeld) En al die dingen doe of heb ik niet. Maar de test zegt het, en de decaan, en mijn ouders, en Kim, dus dan zal het wel waar zijn. :)

Afijn, nu moet ik nog iets doen met mijn creatieve geest. Maar wat? Samen met de decaan heb ik een top vijf studies gemaakt. En omdat ik ook nog niet weet waar ik ga studeren zal ik gedurende de maand november door het hele land reizen. Ik heb de hele maand vrijgevraagd, want natuurlijk zijn die open dagen allemaal op zaterdag (behalve de RUG, maar de HH is wél op zaterdag) Ik ga naar de RUG, de UU, de Hogeschool van Utrecht, Windesheim, Hanzehogeschool en misschien nog wel meer.

Het is gemeen om mij tussen zoveel dingen te laten kiezen, en het zou me niets verbazen als ik uiteindelijk een studie kies die niet eens in mijn top vijf staat. But we shall see...

Nu  ben ik wel benieuwd wat jullie studeren, en waar? En hoe ben je uiteindelijk tot die keuze gekomen (van de stad en de studie) en heb je het er naar je zin?

21 opmerkingen:

 1. Ik hoef gelukkig pas over 4 jaar te kiezen, dus ja. Maar dit jaar moet ik mijn profiel kiezen, dus volgens de leraar moet je er al wel een beetje rekening mee houden met wat je later wilt gaan doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aangezien je studiekeuze één van de lastigste dingen is die je in je leven zult moeten beslissen is het niet zo gek dat je er moeite mee hebt! Voor mij was er nooit echt een andere mogelijkheid dan Amsterdam, dus dat werd het. En ik wilde geschiedenis en een taal doen, dus dat heb ik toen gecombineerd met Europese Studies. En nee, dat was misschien niet helemaal de goede keuze, maar ik heb het erg naar mijn zin gehad en kan nu een toffe master doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, als ik het zeg dat is het zo!
  Maar Aris, het komt wel goed hoor! Ik weet zeker dat jij uiteindelijk een heel toffe studie gaat kiezen die hartstikke goed bij je past :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat vind ik stom. Als jij communicatie/media/journalistiek wilde doen, dan doe je dat toch? Wat weet die hele decaan nou over jou? En die test is misschien wel handig of misschien laat hij je juist nog meer twijfelen. Maar oké, als jij die dingen ook ziet zitten is dat natuurlijk helemaal goed. Alleen moeten ze zoiets bij mij niet flikken want dan kies ik sowieso het verkeerde.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet luisteren naar die beroepentesten... Ik zou normaal iets klinisch moeten doen volgens die test, terwijl ik niet eens tegen bloed kan o__0
  Ik ben een blije student die psychologie studeert in Tilburg. Niks voor jou? (omdat je profielwerkstuk iets over vrije wil ging).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik mijn mening mag geven wat betreft zulke beroepentesten klopt daar volgens mij nooit geen hout van. Ga je gevoel achter na en doe wat je leuk lijkt.
  Ik heb vroeger ook beroeptesten gedaan. Daar kwamen beroepen uit die voor mij lichamelijk zelfs al niet te doen zijn en al helemaal niet aantrekkelijk voor mij (lees: Timmerman bijv.).

  Verder heb ik nu bijna mijn opleiding tot Receptioniste afgerond (morgen hoor ik of ik het gehaald heb!) en daarna zou ik graag de opleiding Verkoper Reizen gaan doen, wat ik al heel lang wil.

  Succes met het maken van je studiekeuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Natascha:
  Psychologie vind ik verschrikkelijk interessant maar het lijkt me niets om bijvoorbeeld psychologe te worden. Het is meer een soort 'hobby' van mij om er boeken over te lezen.

  Simone: Ik zal voor je duimen, hopelijk haal je het!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ohh het is eigenlijk zo jammer dat het begrip "creatief" vaak zo verkeerd begrepen wordt! Dat ligt niet aan jou hoor, haha, helemaal niet. Maar we hadden het er laatst tijdens college nog over. Ik doe Communication & Multimedia Design aan de HAN in Arnhem, en ik doe nu een semester dat vooral gaat over e-communities. We hadden het over bedrijfsculturen, manieren van management, hiërarchie binnen bedrijven en hoe dat werkt... En dat je dus zelfs in je manier van managen, je manier van denken en je manier van samenwerken en communiceren, creatief kunt zijn!

  Dingen die dus helemaal niet beeldend zijn, kun je ook heel creatief mee zijn, dat moet zelfs, om een bedrijf te laten groeien. En bij die dingen is creatief zijn misschien nog wel waardevoller in onze maatschappij dan goed kunnen schilderen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb in eerste instantie voor sport op het hbo gekozen, maar omdat ik mijn havo met moeite heb gehaald, heb ik deze studie na 4 maanden al stop moeten zetten. In de periode daarna heeft mijn moeder in het ziekenhuis gelegen en daarna kwam ze vaak in de apotheek. Ze kwam op een dag thuis en vroeg aan me of apothekersassistente (mbo) niet wat voor mij was. Ik antwoordde dat dat saai was, maar werd toch nieuwsgierig en heb op internet gezocht naar het beroep. Ik werd steeds nieuwsgieriger en ben vorig jaar in het 2e jaar begonnen, aangezien ik het 1e jaar samen in het 2e jaar kon doen omdat ik havo heb gedaan. Nu zit ik in het derde jaar, heb ik een super leuke stage in een ziekenhuisapotheek en ben positief over mijn toekomst. Dit is echt een leuke opleiding voor mij! In dit vak kan ik mijn verstand gebruiken, vind ik leuk. In dit vak kan ik mijn handen gebruiken, vind ik ook leuk. Wat wil een mens nog meer:)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Natascha
  'iets klinisch doen' betekent niet direct dat je tegen bloed moet kunnen. Ik val al flauw bij elk druppeltje bloed en ik loop stage in de klinische farmacie = ziekenhuisapotheek!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Bertine; maar er interesseerde me ook niks aan de klinische kant...in een apotheek werken lijkt me zo saai (niet persoonlijk bedoelt)

  @Ariske; psychologie is niet alleen psychologe zijn. denk maar aan in ziekenhuizen werken, in een bedrijf (advies geven)of reclameadviseur.. of onderzoeker... bezoek een open dag en ik weet zeker dat je bij draait met je gedachten! ;) succes met alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik studeer Marketing & Communicatie. Een beroep waar je best wel veel creativiteit moet inliggen, heb ik al snel gemerkt. Het is een beroep waarbij je de hele markt m.b.t. tot een product van voor tot achter moet kennen, om vervolgens zelf met een uniek idee op de proppen te komen.
  Enorm uitdagend en ik had nooit verwacht dat ik zo'n creatieve hoek zou hebben. Volgend jaar wil ik ook hbo gaan doen, waarschijnlijk in de zelfde richting.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik studeer Arts & Culture (specialisatie literatuur en filosofie) in Maastricht. Wilde heel lang journalistiek studeren, maar door een paar desillusies heb ik daar van afgezien. Vervolgens heb ik m'n gevoel gevolgd.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als ik kijk naar je blogjes, kan ik ook wel zien dat je creatief bent ;)

  Ik studeer Humanistiek op de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht (ja ja, een heel eigen universiteit). Het is een studie die zich richt op de mens, zingeving en humanisering. Dat betekent gewoon dat we filosofie krijgen, maar ook theologie, sociologische, psychologische en antropologische vakken. Het is een mix van verschillende studies, maar echt superleuk. En goed voor je zelfkennis haha ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben benieuwd wat die top vijf is :)

  Ik studeer dus Literatuurwetenschap, maar het is nu veranderd naar Film- en Literatuurwetenschap, dus eerstejaars krijgen meer filmvakken. Het is een studie met weinig college, maar je moet wel veel boeken en artikelen lezen. Je leert verschillende stromingen beter kennen (in het eerste jaar realisme & symbolisme bijvoorbeeld), maar je leert ook over de wisselwerking tussen literatuur en een andere discipline, bijvoorbeeld kunst.

  Ik hoop dat je een studie vindt die bij je past!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. eerst en vooral heel veel succes ! ik zit in belgie op school al mijn hele leven lang, heb 1 weekje in Helmond gzeten op school maar het verschil was zooo groot dt ik terug naar belgen land ging in ieder geval ik volg de richting verkoop en ove 2 jaar zat ik als alles top verloopt op london college of fashion en daar hoop ik natuurlijk op ! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik doe nu activiteitenbegeleiding natuur en welzijn, maar het wordt misschien te lastig vanwege mijn slechtziendheid. Ik koos voor Nijmegen omdat ik hier de omgeving beter kende en hier mijn meeste vrienden heb zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik zie niets in de algemene journalistieke ethiek/attitude en haal zelf niet zo heel veel uit journalistieke bezigheden. Het is tof als bijbaan/freelance-gebeuren voor erbij, maar daar houdt het voor mij op.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb vorige jaar één jaar Communicatie gestudeerd en mijn propedeuse gehaald, maar deze studie paste eigenlijk helemaal niet bij mij. Nu heb ik dus een tussenjaar en ga ik volgend jaar beginnen aan een nog onbekende studie. Deze moet ik dus ook nog gaan kiezen. Jakkes! Ik weet hoe je je voelt dus ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik studeerde Scandinavische talen & cuturen aan de RUG, in Groningen dus.

  Scandinavische talen & culturen omdat ik - na er een jaar gewoond te hebben - graag fatsoenlijk Noors wilde leren, en ik Scandinavië en eigenlijk alles wat ermee te maken heeft geweldig vind. en taal op zich, natuurlijk.
  Groningen omdat het alleen in Amsterdam of Groningen kon, en ik niet graag in Amsterdam wilde wonen. (achteraf heb ik vanwege de afstand - Groningen is 4 uur, Amsterdam 2, vanaf m'n ouders - misschien een beetje spijt, maar qua stad is Groningen in elk geval een dikke aanrader!)

  BeantwoordenVerwijderen