donderdag 22 september 2011

Katten en buurvrouwen

Kennen jullie dat? De verschrikkelijk grote aantrekkingskracht tussen oude vrouwtjes en katten? Ik weet niet waar ze vandaan komen, maar in deze blokje met acht huizen hadden wij er twee rondlopen. Twee vrouwen van over de tachtig die de hele dag niets anders deden dan hun kat te zoeken.


Buurvrouw aan de linkerkant, tachtig, hond dood, dochter had een jong katje over, van het een kwam het ander, en plotseling had ze een kat. Een gevlekte kat, en hij heette Toos. Toos was alleen niet zo lief, hij glipte nogal eens de deur uit, en maakte weleens wat kapot. Maar goed, buurvrouw had gezelschap, dus Toos bleef. Altijd wanneer Toos een blokje om was kon je door de hele straat horen 'Toooooooos', 'Toooooooooos', 'Toooooooooooooos' en dit ging door tot Toos weer op zijn oude vertrouwde plekje was. In huis. En dat duurde soms lang. Héél lang!Buurvrouw is inmiddels verhuisd naar een bejaardentehuis en van Toos zullen we geloof ik niets meer horen...

Buurvrouw aan de rechterkant, ook wel de kattenlokster van onze wijk: Ze is hééél oud, en haar man is honderdplus en heeft nog steeds zijn rijbewijs (en ik geloof dat ze ook al honderd jaar dezelfde auto hebben). Ik heb haar altijd eng gevonden. Buurvrouw en Buurman kopen altijd vis voor de katten en daarom hebben ze ook altijd bijna alle katten van de buurt in hun achtertuin zitten. Ongeveer toen de linkerbuurvrouw begon, begon zij ook. Er was namelijk een nieuweling tussen de katten. Een kleine bruine. Deze kleine bruine kat was aankomen lopen, en het hart van de oude buurvrouw smolt gelijk. Dit arme beestje kon ze toch niet zomaar naar buiten laten gaan, de grote wijde en boze wereld in?!


Natuurlijk staat de deur wel eens open, maar  Buurvrouw verwacht dan dat de kat gewoon op het erf blijft. Mispoes! Katten blijven niet gewoon op het erf maar gaan het liefste op avontuur. Dus wanneer kleine bruine kat is weggelopen loopt Buurvrouw door de buurt en maakt 'ksssshhh, kshhssshhssshhshh geluiden. Volgens mij jaag je een kat daar eerder mee weg, maar goed. Buurvrouw loopt op haar wankele en door ouderdom wiebelige beentjes langs de sloot, op zoek naar haar kleine bruine kat. Een beetje voorovergebogen, want haar rug is ook niet meer wat hij geweest is. Als ze langs ons huis komt voeren we ook altijd hetzelfde gesprek:

Buurvrouw: Mijn kat is weg.
Ik: Oh ja? (alweeer?!)
Buurvrouw: Ja, die kleine bruine weet je wel.
Ik: Ja, die kleine bruine.
Buurvrouw: Hij was er net nog, maar toen was hij opeens weg.
Ik: Okee.
Buurvrouw: Heb jij misschien mijn kat gezien, die kleine bruine weet je wel?
Ik: Nee.
Buurvrouw: Nee? Weet je het zeker? Hij is klein en bruin.
Ik: Ja ik weet het zeker, ik heb hem niet gezien. Als ik hem nog tegenkom dan zeg ik het wel even.
Buurvrouw: Oh, okee. Dan zoek ik weer verder.
Ik: Succes.
Buurvrouw: Kssshhs, ksshssshsssh, kssssssh

En zo vervolgt ze haar lange eenzame zoektocht naar haar kleine bruine kat. Voor de zoveelste keer deze dag. Ik vraag het me steeds weer af, wat is dat toch met oude vrouwtjes en katten? Misschien zoeken ze gezelschap, maar dan hoeven ze toch niet de hele dag achter die kat aan te lopen? Ik weet het niet. Het blijft een raadsel...

afbeeldingen via weheartit.

15 opmerkingen:

 1. Haha grappig :P

  Al bestaat de kans dat ik ook zo ga worden, want ik vind katten lief :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kssshhh, kssshhh, ksssshhhh!

  Nou ja, MIJN buurvrouw (vroegah) ging 's avonds als ik op bed lag en probeerde te slapen alle vijf haar katten roepen. Net zo lang totdat ze er waren.

  Oeeeehoooeeeee.... gypsyyyyyyyyyyyy! Mieeeeppieeeeeee! Kooooom dan!!
  *rammelt met etensbakjes*
  Mieeeeekiieeeeee!! Mieeeeekieeeeee!! Oeehoee! (* Oehoe=geen kattennaam, dat was gewoon extra)

  Oeeeehooeeee! Gypsyyyyyyy! Ja, kom maar Gypsy!

  Mieeeeeekieeeeee! Miieeeeepieeeee! Vleeeeeeekje (Ofzo ben de namen eigenlijk een beetje vergeten hoewel je zou denken dat ze in mijn brein gebrand zijn door deze marteling...)

  Misschien weet oma nog hoe die beesten heetten hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha wat erg. Het schijnt dat katten een bepaald stofje afgeven (ik weet niet meer of dat was door te likken of wat dan ook) waardoor mannen ziek worden, maar waar vrouwen een geluksgevoel van krijgen. Daarom zijn het vaak vrouwen met veel katten :P

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hihi, stiekem vind ik oude vrouwtjes altijd zo schattig! Achja, als zij er plezier in hebben om die katten te zoeken, moeten ze dat vooral blijven doen, toch? :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, dat is me eigenlijk nog nooit echt opgevallen :P

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oja, die ene kat heette Mollie.

  Moooooooooolllieeeeeeeeeeeee! Mooooooooollllieeeee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hahahaha, je hebt gelijk, ze moeten er niet de hele dag achteraan lopen, dan heeft die kat ook geen rust meer..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor sommige ouderen wordt de wereld kleiner, heb ik het idee. Zij hechten veel meer waarde aan 'kleine' probleempjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik ken ook iemand die zijn katten fluit!

  Dus toen ik onlangs op hun katten paste,
  liep ik fluitend van mijn huis naar hun huis
  en warempel daar kwam de rooie kat al aan en die ging dan mee zoeken naar de lapjeskat en vlak bij hun huis vond Nami (de rooie dus) Cashef (de lapjeskat) die zat meestal wel onder een auto verscholen.


  En dan gingen we met ons 3-en naar hun huis.

  Onderweg keken mensen (lees: mannen) wel eens vreemd naar mij omdat ik floot.
  Misschien dat ik nu ook bekend sta als een vreemd oud vrouwtje die de katten uit haar buurt lokt door naar ze te fluiten.....?

  Helaas is Nami (de rooie) gisteren verongelukt...

  Toevallig pas ik dit weekend ook op de kat(ten)
  Dat wordt geen vrolijk deuntje...

  Oma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha, wat super leuk geschreven zeg! Ik zie het helemaal voor me.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. PS Vanaf nu alleen zelfgemaakte foto's plaatsen hoor..die zijn stukken mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kwam via via op jouwn blog terecht.. en i love it! Ga je meteen volgen...
  Officieel ben ik ook een red-hair, maar ben al een tijdje undercover ;)
  EN ik ben ook gek op foto's maken!!! Als ik ergens heen ga lijk ik net een chinees! :)
  Groetjes Shirley

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hahaha wat een grappig stukje! Het viel mij ook al op:P

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Onze overburen hebben een heel brutale kat die echt áltijd op onze auto gaat liggen.. gevolg is dat er dus altijd kattenpoten op de vooruit staan!

  BeantwoordenVerwijderen