donderdag 7 juli 2011

Keuzestress

Ik ben een hopeloze kiezer. Echt hopeloos. Zelfs de kleinste dingetjes, zoals 'welke smaak ijs', 'wat doe ik aan' kom ik niet uit zonder te twijfelen. En zelfs als ik heb gekozen twijfel ik nog of ik niet beter die andere smaak ijs had kunnen nemen of toch mijn rode all stars aan had moeten trekken...


Ooit heb ik in mijn examentraining Duits een tekst gelezen over de oorzaak van deze zogenaamde keuzestress. De oorzaak van de keuzestress is dat we téveel keus hebben. We kunnen kiezen tussen honderden soorten shampoo als we in de winkel staan. Welk merk we nemen, welke soort, welke geur, zijn allemaal keuzes die we moeten maken. Daarnaast willen wij mensen altijd de juiste keuze maken. En dat is het lastige met keuzes, je weet van te voren niet hoe ze gaan uitpakken.
Ik heb al twee dagen last van de keuze van het onderwerp van mijn profielwerkstuk. Ik heb twee opties over, en ik kan niet kiezen. Ga ik esthetica uitwerken, weet ik straks meer over het onderwerp dan mijn leraar en wordt mijn boekje/lesbrief echt gebruikt, of kies ik ervoor om een deelonderwerp uit vrije wil ons examenondewerp te kiezen en de vraag 'kunnen wij nog spreken van een vrije wil als wij onbewust beïnvloed worden door taal en lichaamstaal?'... Ik weet het niet.

Omdat ik weet dat heel veel mensen met dit probleem zitten heb ik een paar tips opgezocht.

- Accepteer dat er geen juiste keuze is, dus ook geen verkeerde.

- Onderzoek het effect wat de keuze gaat hebben, hebben alle keuzes een positief effect kies dan wat je het leukst/mooist vindt of datgene waar je het meest mee hebt.

- Denk niet te lang na, hoe langer je nadenkt over je keuzes des te moeilijker het kiezen wordt. *ik spreek uit ervaring*

- Vertrouw op jezelf.

Zelf moet ik al deze tips nog toepassen, maar ik geloof dat het daar nu al te laat voor is. Over een uurtje moet ik mijn pwsbriefje inleveren. Zal ik tegen die tijd eindelijk een keuze gemaakt hebben...?

6 opmerkingen:

 1. Ja, dat vind ik soms ook vervelend, dat we zóveel keuze hebben. Het wordt dan onoverzichtelijk en je krijgt het gevoel dat je gek wordt.

  Het zijn trouwens allebei interessante onderwerpen, welke je ook kiest, ik hoop dat je er meer over gaat bloggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is meestal ook vervelend, een keuze maken. Ik hoop dat je er uit komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb niet zo vaak last van keusestress, maar als ik dat heb dan 'loot' ik, zoals op de laatste afbeelding. Heel vaak ben ik niet blij met de uitkomst en dan weet ik dat ik het andere moet nemen. :)
  Wat heb je gekozen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi artikel, en geweldige foto's/plaatjes! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad, er is teveel keus. Ik had het niet zo moeilijk bij mijn sectorwerkstuk, want ik wilde het doen over iets wat te maken had met wat ik wilde gaan doen. Ik wil op een zorgboerderij gaan werken, dus heb ik het gehouden over de plaats in de maatschappij van de zorgboerderij.

  Wat heb je gekozen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldige plaatjes! Past helemaal bij je post (:
  Er is inderdaad teveel keuze en niet te lang nadenken helpt echt (een muntje gooien werkt bij mij trouwens precies als t plaatje zegt..)
  Ik geef toe dat ik ook wel domme, overhaaste keuzes maak. Maar daar leer je juist de goede keuzes van maken ;) Wees niet bang fouten te maken.

  BeantwoordenVerwijderen