vrijdag 8 juli 2011

Keuzestress II

"Ga ik esthetica uitwerken, weet ik straks meer over het onderwerp dan mijn leraar en wordt mijn boekje/lesbrief echt gebruikt, of kies ik ervoor om een deelonderwerp uit vrije wil ons examenondewerp te kiezen en de vraag 'kunnen wij nog spreken van een vrije wil als wij onbewust beïnvloed worden door taal en lichaamstaal?'... Ik weet het niet.
Over een uurtje moet ik mijn pwsbriefje inleveren. Zal ik tegen die tijd eindelijk een keuze gemaakt hebben...?"


Zo eindigde mijn bericht gisterochtend. En ja, wat is het geworden? 


bron
Volgend jaar is ons examenonderwerp 'vrije wil' en krijgen we een prachtig helblauw boek met roze fluffy handboeien. Het idee hierachter is, denk ik, dat we het op veel momenten gewoon comfortabel vinden om gevangen te zitten en geen vrije wil te hebben, want dat brengt verantwoordelijkheden en andere moeilijke dingen met zich mee, en daar heeft men geen zin in.  


bron
Naast dit boek is er ook nog een verdiepingsboek. Deze is knalrood met vliegende hersenen erop, en heet 'hoezo vrije wil?'. Dit zijn gewoon lange lappen tekst die niet, zoals in het blauwe boek, aan elkaar gepraat worden. Dit is dus ook veel minder bruikbaar voor de les. Het idee is nu om dit boek, of in ieder geval een gedeelte daarvan, 'lesklaar' te maken. De lessen of de lesbrief die ik ga maken gaan ook nog echt gebruikt worden en leer ik hopelijk ook fatsoenlijk samenvatten (meestal typ ik het halve boek over als ik een samenvatting maak :$)


Kortom, ik koos voor iets waar ik niet eens uit kon kiezen. Haha. Typisch. Toch heeft deze keus wel een aantal voordelen. Ik leer als het goed ik samenvatten, ik maak iets wat gebruikt gaat worden in de les en ik verdiep mezelf in het examenonderwerp, en dat is nooit weg! 


Lijkt het jullie een interessant onderwerp of zijn jullie niet zo van de filosofie?

5 opmerkingen:

 1. Het klinkt interessant, maar het zou niet echt iets voor mij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik lees wel graag filosofische dingen, maar zelf ga ik er niet te veel mee bezig. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt mij heel interessant. Ik denk er wel eens over na dat mensen soms zeuren dat school zo verplicht is en weet ik het. Maar we kunnen inderdaad ook niet zonder. Je moet al zoveel keuzes zelf maken, soms is het handig dat je daarbij geholpen wordt. Als je mensen ineens aan hun lot overlaat, beginnen ze ineens met roepen dat ze er ineens zelf voor staan en in de steek worden gelaten.
  Dus het lijkt mij wel een interessant onderwerp.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt leuk maar zou niet echt wat voor mij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lijkt me heel interessant, heb zelf ook filosofie gehad, dus ja, van mij mag je er meer over vertellen!

  BeantwoordenVerwijderen