donderdag 5 mei 2011

50mm of 18-55mm?

Mensen die geen verstand hebben van camera's zullen zich misschien afvragen wat de titel in hemelsnaam te betekenen heeft, maar het gaat om lenzen. Lenzen voor mijn camera. Ik heb mijn Canon Eos 350D sinds september en ik ben er nog steeds heel erg blij mee. Ik heb er destijds een 50-200 zoomlens van Tamron bijgekocht, omdat ik er toen het geld voor had, en omdat het me handig leek.

In realiteit valt dit alleen een beetje tegen. Het is een fijne lens hoor, als je een vogeltje of iets kleins wilt fotograferen wat ver weg is. Mijn hand kan ik er alleen met geen mogelijkheid mee fotograferen, en als ik een bloemetje wil fotograferen moet ik minimaal op een meter afstand staan en dan inzoomen. En dat is niet echt handig.

Ik erger me er nu lang genoeg aan. Ik WIL een nieuwe lens. De laatste tijd verschijnen er weinig foto's op mijn blog omdat ik me zo erger aan mijn lens, die ik voor mijn blog alleen voor kleine dingetjes nodig heb. Maar nu is de vraag, welke lens moet ik kiezen?

In eerste instantie zou ik voor de kitlens gaan, de 18-55 mm lens, ik werk wel eens met die van mijn vader en die bevalt goed. Maar nu heb ik op verschillende sites gelezen dat een 50mm 'de plastic fantastic' lens ook geweldig is.

Nu is mijn vraag aan jullie, hebben jullie ervaring met een van de twee lenzen? Zo ja wat zijn de voor- en nadelen? Welke lens is écht een must?

5 opmerkingen:

 1. Ooh wacht maar tot mijn vriendin dit leest, die is gek van camera's. Je doet het of héél goed of héél slecht. :P Ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, nu word ik ook wel nieuwsgierig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor volgels is een telelens misschien wel het beste. Zelf heb ik de 50mm lens voor de Sony a200 en daarmee kan ik vogels niet echt mee dichtbij halen, maar is ideaal voor bloemen en portret en is één van mijn favoriete lenzen. Succes met het zoeken naar de juiste lens.
  Ps misschien mag je ook wel even testen in de winkel.
  Groetjes Tilly.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet zo lachen om Tilly's reactie, die heeft het zo verkeerd gelezen :P Ik vind de 50 mm lens mooier, die maakt prachtige foto's van objecten en mensen. De 18-55 is meer voor buitenfotografie, landschappen e.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Emma, idd een beetje verkeerd begrepen, maar wel lief van dr dat ze een reactie plaatst :)

  BeantwoordenVerwijderen