zondag 10 april 2011

Schoolkrantdag

Om kwart voor zes ging gisterochtend de wekker. Kwart voor zes. Nu zul je je misschien afvragen wat voor idioot ik ben om mijn wekker op zaterdagochtend zo vroeg af te laten gaan, maar natuurlijk had ik daar een goede reden voor. Ik en de andere drie redactieleden van de schoolkrant gingen naar Amsterdam voor de Nationale Schoolkrantdag. Met dat in het vooruitzicht lukte het me verbazingwekkend genoeg om mezelf redelijk vlug uit mijn bed te hijsen en een plens water in mijn gezicht te gooien. Toen was ik ├ęcht wakker en kon de dag beginnen.


Ik zal jullie niet vervelen met de details, zoals dat ik om tien voor zeven naar de bus fietste, om zes over zeven in de bus stapte, en om twee half acht er weer uit stapte. Want dat interesseert jullie waarschijnlijk niets. Maar goed, nadat ik uit de bus stapte, stapte ik in de auto en werden we door de vader van een van de redactieleden naar Hoorn gereden, om vanuit daar de trein naar Amsterdam te nemen. Om 8:50 zaten we in de trein en begonnen we met overleg voor wat er allemaal in de volgende schoolkrant moest komen.

Wij maken onze schoolkrant bij schoolmagazine. Ze hebben een portal waar je in kan werken, en je kan zelf kiezen welke deadlines je neemt en welke oplage je schoolkrant heeft. Je kunt alles zelf doen en regelen alleen zit er in het midden altijd een cjp-boekje. Dit scheelt heel erg in de kosten omdat cjp dus een groot gedeelte van de schoolkrant betaalt. 
Voorkant van onze vorige editie (made by  me)

Onze redactie bestaat op dit moment uit vier mensen. Best weinig, maar tot nu toe is het ons altijd gelukt om schoolkrant af te krijgen en door de school te verspreiden. Er staan geen leraren boven ons, en we regelen dan ook alles zelf. En met alles bedoel ik ook echt alles. We regelen nieuwe redactieleden (daar zijn we nog mee bezig) we zien wat er in de schoolkrant komt, we zorgen voor oproepjes op het scherm, we maken een schema om de schoolkranten uit te delen, enzovoorts. We doen er alles aan om een zo goed mogelijke schoolkrant te maken, maar helaas komt het er op een of andere manier altijd op neer dat we in de laatste week nog eens alles moeten gaan doen. 'Shit, shit de schoolkrant moet volgende week af, oh en we moeten alle spelling nog checken, en de opmaak doen. Help!' Toch is het tot nu toe elke keer gelukt en ben ik best wel trots op de resultaten. (al kan het natuurlijk altijd beter)

Maar ik dwaal af, om twintig over negen kwamen we aan op Amsterdam Centraal. En aangezien we nog tijd zat hadden hebben we eerst even wat lekkers gehaald bij de Starbucks. Ik had een 'Classical Hot Chocolate', en jeetje wat was dat ding lekker! Echt heeeerlijk. Mag ook wel voor dat geld
Vanaf het centraal station zijn we met de metro naar Weesperplein gegaan en vanaf daar was het nog maar een klein stukje lopen naar het gebouw waar 'het' allemaal plaats zou gaan vinden. Daar eenmaal aangekomen kregen we allemaal een badge met daarop onze naam en de twee workshops die we hadden uitgekozen. Ik had gekozen voor 'eindredactie' en 'schrijven en fotograferen'. Eindredactie omdat onze schoolkrant wel wat eindredacteuren kan gebruiken die goed op de spelling letten, en schrijven en fotograferen omdat ik dat gewoon allebei heel erg leuk vind. 

De eerste workshop, eindredactie, werd gegeven door Drs. Everdien Rietstap die lesgeeft aan de universiteit van Amsterdam. Ze heeft ons de taken van een eindredacteur duidelijk gemaakt, ons laten zien hoe we inhoudelijke fouten kunnen vinden, ons voorbeelden van fouten in boeken laten herkennen en een paar handige websites laten zien. Daarna moesten we een tekst redigeren en die daarna in groepjes van twee bespreken.Ik zat schuin achter een meisje met rood haar. Op de een of andere manier heb ik altijd snel een klik met mensen die ook rood haar hebben. Ik weet niet of dat aan mij ligt, of dat andere roodharigen dat ook hebben, maar ik vind het altijd wel grappig. Afijn, ik ging dus met dat meisje samen de tekst bespreken. Ze kwam van  een school in Utrecht die met hun schoolkrant vorig jaar de beste schoolkrant van het jaar geworden waren. Ik heb ook een schoolkrant mee naar huis gekregen, en die ligt nu naast me op mijn bureau. Als ik die schoolkrant zie, zie ik in hoeveel er nog aan onze schoolkrant moet gebeuren. De rest van de dag kwam ik het roodharige meisje nog overal tegen, en aan het einde van de dag toen we elkaar voor de zoveelste keer tegenkwamen heb ik haar e-mailadres opgeschreven, en afgesproken dat ik een mailtje zou sturen.

Overal kon je dit pakken <3


Na de eerste workshop kreeg iedereen een lunchpakket met daarin fruit, een krentebol, twee sandwiches en melk. In elk lokaal kon je drinken en chocola pakken, ook heel fijn voor een chocoholic zoals ik. Daarna was de prijsuitreiking, waar we helaas niet in de prijzen zijn gevallen, (maar we waren ook niet zo slecht dat we de aanmoedigingsprijs kregen)


Vervolgens de tweede workshop, schrijven en fotograferen, gegeven door iemand die werkt bij het blad van cjp. De ene helft van de groep ging schrijven en de andere helft (je raadt het al) fotograferen. Ik wilde graag fotograferen dus heb hier en daar foto's gemaakt van de sfeer. Ook daar leerde ik weer een heel aardig meisje uit Limburg kennen die echt hele mooie tekeningen maakte. Aan het einde van de dag kreeg ik een tekening van haar mee naar huis. Zo leuk!

Van de 'schrijvers'

Na de tweede workshop was het ook eigenlijk afgelopen. We konden nog een pakket ophalen voor onze school, met daarin boeken, een dvd, '9 modules, hoe je je eigen robot kunt bouwen', heeel veel maskertjes en pennen en nog een paar bladen. We begonnen bijna gelijk al te vechten om de boeken, dus we hebben uiteindelijk maar besloten om ze aan de mediatheek te schenken, maar de maskertjes zijn allemaal in onze eigen tas verdwenen.

Toen was er nog tijd over om even Amsterdam in te gaan, wat te eten, en daarna weer naar Hoorn te reizen met de trein. Om tien uur was ik ongeveer weer thuis en doodmoe. De schoolkrantdag was echt geweldig, gezellig, ik heb veel inspiratie opgedaan, en  nieuwe mensen leren kennen. Volgend  jaar wil ik zeker weten weer! Dus Amsterdam, hopelijk tot volgend jaar!

ps. Oh, en deze hele dag werd gefinancierd door de school :)

1 opmerking:

  1. Ik ben ook twee keer geweest naar de schoolkrantdag (niet dit jaar, zit niet meer op de middelbare school) en ik vond het altijd erg leuk :)

    BeantwoordenVerwijderen